Skocz do zawartości

Oswietlenie 220x45x50.Ile swiatla,jak rozstawic swietlowki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak radzicie oswietlic zbiornik o wymiarach 220x45x50(h).Pomijam juz rodzaj swietlowek ale raczej chodzi mi o ich moc i ustawienie w pokrywie.Tlo bedzie ciemne,skaly rowniez,podloze jasne.

Jakiej mocy swietlowki byscie proponowali,T5 czy T8, i jak je ustawic w pokrywie aby swiatelka bylo wystarczajaco.

Pozdrawiam i dziekuje

Opublikowano

Też polecę T5 a moze szarpniesz się na HQI ??

jeżeli lubisz jasno - może być tak jak pisze Daniel, jeżeli wolisz ciemniej daj 4x 24 W

Opublikowano

No ja już pisałem u siebie w temacie na temat rachunku... ale trudno sie mówi, zaciska zęby i świeci dalej ;D

Akwarium musi by dobrze oświetlone jeżeli ma mieć funkcje ozdobną....

Pamiętam, jak mieszałem światłem w małym akwarium. Nic nie mówiąc żonie pozmieniałem świetłowki ze zwykłych na dedykowane... weszła do pokoju i stwierdziła, że akwa wygląda jakoś inaczej i mega fajnie... Później dorzuciłem kolejną świetlówkę i znowu to samo...

Nie wspominając jaki jest efekt jak wywalasz rury i wstawiasz HQi.... BAJKA 8)

Opublikowano

Oczywiscie ze akwarium musi byc dobrze oswietlone z tym ze dobrze nie koniecznie musi oznaczac mocno.Żonglowalem roznymi swietlowkami na wiele sposobow i doszedlem do jednego wniosku.O wiele łatwiej dobrac oswietlenie do swiezo zalozonego baniaka niz zmienic swiatlo w akwarium ktore juz funkcjonuje.Moje pierwsze akwarium udalo mi sie oswietlic bajecznie(oczywiscie T5-tkami),akwarium jak to kumpel okreslil-swiecilo,aż biło kolorystyka.Niestety gdy po ponad pol roku

dekoracje porosly mocno glonem-czar prysł.I wlasnie potem nastapilo żonglowanie swietlowkami(T5) i niestety nie udalo mi sie juz odzyskac dawnego swiecenia.Dlatego chcialbym bardziej rozsadnie podejsc do tego tematu i wybrac takie swiatlo ktore przede wszystkim bedzie swietnie wygladalo w zaglonionym akwarium bo takie wlasciwie caly czas jest procz krotkiego okresu na poczatku zalozenia.