Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż 150W nie jest równe 150W ;D Bo tyle pobiera żarnik/świetlówka... ale ważniejsze są parametry wzmacniacza/zasilacza... a tutaj chyba jednak hqi jest sprawniejsza... ale zaraz sprawdzę bo nie mam pewności...

Opublikowano
oki dziwki za odpowiedzi
powiadasz ? :mrgreen:

Johny: jeżeli obie pobierają 150W to........ obie pobierają 150 watów - czyli tyle samo. Która opcja jest bardziej oszczędna? musiałbyś porównać strumień świetlny - bardziej oszczędna jest ta która daje więcej lumenów z wata

Też nie do końca:)

Oszczędniejsza jest ta która ma lepszy przelicznik PAR/Watt :mrgreen:

Opublikowano

Czyli która wreszcie? :? Bo np jak wybierałem sobie oświetlenie do łazienki to nie zakładałem halogenów bo słyszałem gdzieś kiedyś że są oszczędne dopiero jak się nagrzeją a na początku pobierają duże ilości prądu i lepiej zwykłe żarówki...to jak to jest? :roll:

Opublikowano

DO kolegi: Siwy1973

Witam

O ile kolega jescze się zastanawia, to może ja wtrącę 2 słowa. Mam do czynienia z oświetleniem HQI, jako że mam za sobą doświadczenia z akwarystyką morską. Właśnie jakieś 3 miesiące temu zmieniłem w moim "pyszczakarium" oświetlenie na HQI, ponieważ zrobiłem wystrój z zastosowaniem jasnych otoczaków, na których ładnie prezentują się wspomniane wyżej refleksy. I zdecydowanie polecam to oświetlenie. Niebylejakie znaczenie ma tu dobór żarnika. Ja stosuję żąrnik AquaMedic 10000 o temperaturze barwowej 13000K co dało mi ładny efekt głębionowy. Wczesniej zastosowałem inne żarniki, w tym np. BLV o temp. 6500K i było zdecydowanie za żółto-zielono. Ten polecałbym raczej dla roślin.

Co do poboru mocy, to nie wchodził bym tu w dyskusje, ponieważ przy oświetleniu HQI wydziela się dość dużo ciepła. Ale jednocześnie obserwujemy zdecydowanie lepszy efekt strumienia światła. Rachunek za prąd jest porównywalny w stosunku do świetlówek o tej samej mocy. Generalnie żarniki metahalogenowe mają szersze widmo. Dlatego polecam zdecydowanie. Efekt jest super i nie ma co nawet w małym calu porównywać do świetlówek. Stosowałem zamiast HQI świetlówki T5, również te Marine z pikiem na 780nm do oświetlania koralowców i co tam... HQI to HQI. W moim Malawi teraz jest to ładny efekt, choć wystrój mam ubogi (imitacja strefy przybrzeżnej). Przy włączonym HQI rybki prezentują się znakomicie, i co więcej, oświetlenie to lepiej doświetla dno. Moje pysie łatwiej odnajdują resztki pokarmu jeśli coś opadnie. No i łatwiej się czyści. Ja stosuję piasek kwarcowy więc kwestia czyszczenia dna jest priorytetem. Te refleksy z HQI są bardzo efektowne na dnie.

Powodzenia kolego. Pozdrawiam.

Opublikowano

MUfti jak wczesniej pisalem mam juz pokrywe 2 x 58 W narazie starczy wydatkow z czasem jak sie opatrzt i dozbieram troche PLNow to mam zamiar przerobic na 1x 58W i HQI

dzieki za odpowiedz

jeszcze jedno pytanie swietlowki jakiaj firmy 58W daja blekitne swiatlo- bo chcialem kupic marineglo ale ponoc nie robia takich mocnych,dlugich

moze ktos mi podac model jakiegos zamiennika (58W)

pozdrawiam