Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam duży problem w moim zbiorniku,

od jakiegoś czasu część ryb zaczęła pływać na samej górze akwa, a teraz pociemniały i to ich pływanie wygląda na staniu w jednym miejscu zwłaszcza w rogach zbiornika i dziwnym otwieraniu pyśków, dotyczy to tylko dużych osobników które mam już od jakiegoś czasu i były poprzednio w mniejszym zbiorniku,

w chwili obecnej 200l dwa wewnętrzne filtry jedne fluval4 oraz aqua mały,

kubełek fluval 305 , ryby wpuszczone do wody po około 3 tygodniach ,

wcześniej się to nie działo tylko od jakiegoś tygodnia , akwa mam już z dwa miesiące ,

czekam na pomoc ,

Opublikowano
jakie masz parametry wody ??

no tu powiem bez bicia , że nie wiem bo za bardzo sie na tym nie znam co i jak i gdzie z tymi testami i gdzie to mogę dostać,

co do powietrza to w środku biegają jeszcze dwie kurtyny powietrzne spod żwiru bo mi pysie zasypały wszystko :-)

Opublikowano
no2, no3, liczba sztuk, czy ryby sie klepia nawzajem?

no2 i no3 nie znam ,

liczba sztuk 10 plus sum i dwa glonosy,

o co chodzi z tym klepaniem ?

Opublikowano

no2 i no3 nie znam ,

to podstawa, musisz poznać jakie są te parametry, obok nich jeszcze TWO i TWW oraz pH

liczba sztuk 10 plus sum i dwa glonosy,

10 szt? jakich ryb jaki gatunek? czy total malawimix?

sumik na 100 procent musi wylecieć z tego akwarium, nie dla bezpieczeństwa pyszczakow tylko sumika, glonojady mają szansę przeżyc, choć ja osobiście jestem zdania ze również i dla nich nie ma tam miejsca.

Opublikowano

Niestey bez podstawowych parametrów wody nikt tu ci nic nie pomoze, achowanie ryb nie jest normalne al emusisz podać choćby trzy najważniejsze PH u pyszczaków bardzo ważne i NO2 orza NO3 be ztego ani rusz

testy dostaniesz w kazdym sklepie zoologicznym lub w necie , tylko nie kupuj czegoś co się nazywa 5w1 czyli testów paskowych