Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Postanowiłem żałożyć sobie akwarium i wypadło na to ze będzie to malawi.

Od jakiegoś czasu przeglądam to forum w celu nauki o malawi.

Postanowiłem że moje malawi będzie miało wymiary 100x40x40

Pod akwe mam zamiar położyć karimatę a do środka pod piasek i kamienie na całym dnie styropian. Podłoże z piachu i żwirku koralowego. Mam zamiar też włozyć kamienie wapienne. Mam zamiar zainstalować dwa filtry jeden zewnętrzny ( Tetra TEC 700 ) i drugi jakiś wewnętrzny. Grzałkę 150W no i napowietrzacz.

No i na początek mam zamiar hodować Labidochromis caeruleus.

Co o takim starcie sądzicie ??

Czy o czymś zapomniałem ?

Proszę o jakies porady

Dziękuję

Opublikowano

witaj,

dobrze, że najpierw zbierasz wiedzę, planujesz, a ryby dajesz na końcu, rzadka praktyka, ale godna pochwały.

1.to co najważniejsze, czyli litry ;) Czy jest to największe akwarium na jakie możesz sobie pozwolić. Skoro czytasz, to wiesz, że im więcej, tym lepiej. Może jesteś w stanie dać np. 120x40x40? Jak nie długość, to może szerokość?, np. 100x50x40/50? A może każdy wymiar trochę więcej? Przemyśl...

2.na dno styropian OK, można też dać plexi, żeby kopiące pysiaki styropianu nie wydłubywały. Chociaż yellowek takich dołów nie kopie raczej..

3.na podłoże raczej sam piach, bo po co ten żwir? Nie potrzebny i moim zdaniem taka mieszanka kiepsko wygląda...

4.Filtr do tego akwarium OK, grzałka też (chociaż może za mocna? zależy, czy w zimie masz ciepło w mieszkaniu. Jak tak, to 100W mogłoby wystarczyć, jak chcesz mieć zapas mocy to więcej niż 150W nie ma sensu. No cyba, że już zdecydowany jesteś wcielić mój punkt 1. ;) Napowietrzacz może być, ale nie jest konieczny i niekoniecznie wszystkim się podoba słup bąbelków, czy ich ściana..

5.Yellowki jak najbardziej do takiego akwa się nadają, gdybyś dał większe, spokojnie mogłbyś wprowdzić drugi gatunek. W tej sytuacji przy 160 litrach został bym przy samych yellow.

O czym zapomniałeś? o oświetleniu, ale na to przyjdzie czas. Najpierw postaw szkło i je wystartuj :)

powodzenia

Opublikowano

Zastanawiałem się nad większym, ale obawiam się o podłogę czy wytrzyma taki ciężar. Mieszkam na piętrze i mam juz tam kominek więc wole nie ryzykować.

Co do grzałki to mieszkam w domu jednorodzinnym ogrzewanym na węgiel więc lepiej miec grzałkę 150W

Skoro mówisz ze nie konieczny jest napowietrzacz to w takim razie rezygnuję z niego.

A co sadzicie o rybkach nie pamiętam dokładnie nazwy ale coś brzmiała "elegantus" ?

Chciałem dać żwirek koralowy żeby podnosił mi PH wody.

Opublikowano

witam,

zapewne chodzi ci o Pseudotropheus elongatus, inaczej pyszczak wysmukły. nie hodowalem tego gatunku ale z opisow w necie wynika ze to rybka mocno terytorialna...

co do ilosci gatunkow to mimo wszystko ja osobiscie hodowalbym w Twoim akwa wiecej niz jeden gatunek ;) ale nie wiecej niz 2 ;)

w moim zbiorniku, o takiej samej powierzchni dna, hoduje 3 gatunki

pzdr

jas

Opublikowano

Zamierzałem na początek mieć same yellowy a potem dołożyc jeszcze jakies dwa gatunki i w sumie miec około 12 rybek.

Czy może lepiej będzie jak odrazu wszystkie włoze na raz , czy moze być po jakis czasie dodawane ?

Opublikowano
Zamierzałem na początek mieć same yellowy a potem dołożyc jeszcze jakies dwa gatunki i w sumie miec około 12 rybek.

Czy może lepiej będzie jak odrazu wszystkie włoze na raz , czy moze być po jakis czasie dodawane ?

Moim zdaniem, najlepiej wszytsko od razu, dlaczego? Dlatego, ze ryby np 3-4 cm, nie beda tak agresywne wobec siebie, ale, jak do Twoich 10cm Yellow dorzucisz "kiedys tam" 4cm Saulosi np...to bedzie niezaciekawie.. Tak, jesli wrzucisz wszytsko razem to ryby beda rosly razem, zaden gat nie bedzie od drugiego specjalnie wiekszy i silniejszy..(jesli dobierzesz odpowiednie gatunki rzeczjasna) :arrow:

Druga spawa ze do doroslych ryb , ciezko wprowadzic nowa grupe(malych ryb) a dorosly harem nie jest latwo kupic...

Opublikowano
Jakie wtakim razie proponujecie trzy rodzaje trzymać razem ??

W Twoim akwa proponuje mimo wszytsko 2 gatunki, przy 120 cm, mozna by pomyslec nad 3...

1)Pseudotropheus saulosi

2)Labidochromis caeruleus

jesli zdecydujesz sie na wieksze akwa(120cm) dorzucasz Iodotropheus sprengerae i masz ladne kolorowe akwa, czyli takie jak ja.. No, ale przy 3 gatunkach,adzilbym zainwestowac w dl akwa.. Przy 100cm -2 gatunki...

Tak jak pisali porzednicy sproboj powiekszyc akwa, jego dlugosc badz szerokosc...

Opublikowano

Nie wiem ile waży ale sama waga nie jest taka ważna jak to jak rozkłada się ciężar myśle że poza podłogą gliniano- słomianą akwa 240 litrowe nie stanowi zagrożenia. W baniaku 100x40x40 IMHO zostań jednak przy dwóch gatunkach i jeżeli yellow to coś kontrastowego z saulosi będzie zbyt żółto, lepiej już iodki. O wiele ciekawszy baniak to jednak 240 litrów raz 3 gatunki a 2 większa stabilność takiego zbiornika. Pomyśl przebadaj podłogę i kup większe ;).

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.