Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Moj problem walk saulosi byl juz poruszany w innym dziale i z innego powodu. Tutaj chcialbym sie dowiedziec skad biora sie zmiany zachowan u samcow Saulosi.

Mianowicie w akwarium 160l (3+5) od pol roku dominowal niepodzielnie jeden samiec, ktory byl najwiekszy i najpiekniej wybarwiony. Poczatek jego dominacji wymagal czestych walk z jednym z samcow, ale dosc szybko walki zmienily sie juz tylko w demonstrowanie kolorow, w charakterystyczny sposob, czyli samiec zdominowany plywa przy atrapie jajowej dominanta i traci barwy, a dominant pieknie wybarwiony prezy sie jak tylko umie.

Sytuacja zmusila mnie do przemeblowania akwarium i ustawienia od nowa kamieni, z glownym naciskiem na wieksza ilosc kryjowek.

Przez pierwsze dni nadal stary dominant krolowal, w miejsce jego starej kryjowki zbydowalem cos na jej ksztalt z nowych kamieni, szybko sie zadomowil w nowym miejscu, ale nagle (doslownie z dnia na dzien) zaczely sie walki pomiedzy dominantem i innym samcem, ktrore byly bardzo ostre, do tego stopnia ze dominant mial poszrpany pysk, a gorna warga wygladala, jakby miala zaraz odpasc, kryjowke dominanta zajal wiec inny samiec, a przegoniony samiec znalazl sobie nowy rewir na drugim koncu akwarium. Po kolejnych dwoch dniach drugi samiec, ktory nie bral udzialu w poprzednich walkach zaczal walczyz ze starym dominantem, walki trwaly okolo tygodnia, no i ponownie do niedwna samiec alfa zostal przegoniony.

Teraz sytuacja sie unormowala, pyszczki samcow zaczynaja sie goic, ale dwa samce, ktore przegonily eksdominanta zachowuja sie w stosunku do niego podobnie jak on kiedys, czyli preza sie i wyciagaja, a ten traci wszystkie barwy, w przeciwienstwie do nich.

Bardzo bym prosil o wyjasnienie sytuacji, jak to jest ze ryby, ktore sa ze soba od prawie dwoch lat nagle zamieniaja sie rolami, wiem ze wplyw zmiany dekoracji mialy tutaj duze znaczenie, ale przeciez samiec ktory dominowal mial potezna przewage nad pozostalymi, nie tylko "psychiczna" ale rowniez w wielkosci ciala (wiem ze nie zawsze jest to najwazniejsze). Zdaje sobie rowniez sprawe ze gdyby akwarium bylo dluzsze to wszyscy znalezli by swoje miejsce i pewnie to tez jest powod, ale mi glownie chodzi o sam behawior, ktory kieruje takimi zachowaniami, lub ich brakiem.

Bardzo bym prosil o wypowiedzi nie tylko odnosnie takich naglych zachowan, ale rowniez innych zachowan, ktore w Waszych akwariach mialy miejsce.

Pozdrawiam

Opublikowano

Po pierwsze dotyczy to nie tylko saulosi, lecz wszystkich pysiow, są rybami które walczą o dominację.

Zawsze mi powtarzano nie bój się wielkiego tylko małego ale wariata, pewnie wśród ryb też tak jest i nie zawsze najwiekszy wygra, choć ma potencjalnie najwięcej szans.

Do takich zmian może dochodzić zawsze w akwariach z naszymi rybami, w końcu nie każdy ma być ochotę drugim czy trzecim samcem całe zycie i gdy poczuje szanse to ją wykorzysta.

Opublikowano

yaro, wiem ze to nie dotyczy tylko Saulosi, to pewnie u bardziej agresywnych ryb dzieje sie jeszcze bardziej gwaltownie, dlatego bym chcial, abyscie opisali jak to wyglada u Was