Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, ja mialem ten sam problem ostatnio i naszczescie mialem okazje przetestowac kilka ustawien. U mnie najlepszym rozwiazaniem okazalo sie to standardowe, czyli marine glo na tyl plus power glo na przod. Ja mam niebieskie tlo (jasne wapienie i podloze plus troche anubiasow) i koniecznie musialem odciac niebieska poswiate czyms jasniejszym z przodu bo az oczy bolaly jak byla z tylu sama marine. Ale widzialem jak wyglada akwa z czarnym tlem i tymi samymi ustawieniami lamp i przyznam szczerze, ze efekt jest duzo lepszy niz w moim. Mozna sprobowac jeszcze z aqua glo na przodzie. Jedyny minus to taki ,ze po zalozeniu power glo na przod nastapil nagly wysyp jakiejs odmiany krasnorostow. Jak to stwierdzil smith, pewnie lubia ta swietlowke i cos chyba w tym jest.

Opublikowano
No właśnie nie chcę takich świetlówek, które sprzyjałyby powstawaniu nie pożytecznych glonów:)

To niestety bedzie trudne... Pomijajac fakt, ze glony sprzyjaja biotopowi ,jak i ryba..

Nie chcesz w ogole glonow, nie zakladaj w ogole swietlowek - innych rad brak, coby tu nie pisali, w tej wodzie ZAWSZE bedziesz miec glony.. Zycie :cry:

Opublikowano

Osobiście polecam natępującą kombinację świetlówek:

Philips Aquarelle TLD 89 i Philips TLD deluxe 965 Pro lub zamiennie Osram Biolux (łatwiej dostac).

Pierwsza daje poświatę niebieską, zaś druga ostre światło dzienne.

Mam takie właśnie i jestem bardzo zadowolony - wiernie oddane są kolory ryb.

Taki zestaw jest też niedrogi - świetlówki można zamówić w hurtowni elektrycznej (mogą byc taniej niż na allegro).

Opublikowano
Osobiście polecam natępującą kombinację świetlówek:

Philips Aquarelle TLD 89 i Philips TLD deluxe 965 Pro lub zamiennie Osram Biolux (łatwiej dostac).

Pierwsza daje poświatę niebieską, zaś druga ostre światło dzienne.

Mam takie właśnie i jestem bardzo zadowolony - wiernie oddane są kolory ryb.

Taki zestaw jest też niedrogi - świetlówki można zamówić w hurtowni elektrycznej (mogą byc taniej niż na allegro).

Dobre i ciekawe zestawienie , ja jednak zamiast tej 965 dałbym 865, cena niższa , a IHMO efekt ten sam:)

A zamiast aquarellki dałbym Sylvanię GroLux:)

Miałem takie ustawienie w baniaku i było super :D