Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Tu masz kilka fotek. Kliknij w miniaturke i otworzy sie w pełnym rozmiarze.

Tylko tyle zdjęć mam a jezeli chciałbyś te fotki w org rozmiarze to daj maila i wyslę , nie ma sprawy.(...)

Imo wygląda to na infekcję bakteryjną przedniej komory oka z przebiciem na zewnątrz w najsłabszym miejscu. Przyczyny są do dyskusji, gdyby przyszło mi to leczyć próbowałbym z gentamycyną/chloramfenikolem. Prostsza do zdobycia od powyższych byłaby zapewne nitrofurantoina, wystarczyłoby przeczesać dokładnie apteczki swoich dziewczyn.

W przypadku ryb żyjących wodach miękkich zainfekowaniu reszty obsady zapobiega zwykle drastyczne obniżenie pH - do około 4,5-5. W przypadku Waszych ryb to oczywiście niemożliwe, co nie ułatwia sprawy.

Rafał

Opublikowano

Rybka pewnie miala ciągnace galaretowate odchody, brak apetytu. Myslę że to wiciowce jelitowe i wywolana ich skutkiem infekcja bakteryjna.

Opublikowano

kolego nie wiem co to, ale to juz widzialem. W Poznaniu w centrum handlowym King Cross sa ustawione calkiem pokazne akwaria, poza morskimi stoi tam jedno malawi, ktore przez 2 tygodnie padlo cale. Wpierw u ryb pojawilo sie to cos na oczach ( dokladnie to samo co na zdjeciu, zachowanie tez takie samo), pozniej ryby zaczely padac. Te sztuki ktore byly mocniejsze dozyly do momentu w ktorym nastapil calkowity zanik oka. Tak jakby sie "zapadło". Wynik byl taki, ze cala obsada poszla sie pie..... , zrobili restart akwa. Akwaria serwisuje AQUAMEDIC. To dobra firma, a jednak nie udalo im sie przed tym uchronic.

Opublikowano

Jakiś czas temu u mnie w Toruniu była wystawa akwarystyczna i terrarystyczna na UMK. I tam było akwarium dość duże, na oko 375L ze skalarami i paletkami. Oczywiście paletki zostały zdomonowane i chowały sie gdzieś pod roślinami, a skalary spoko. Poza jednym, który miał właśnie na oku przezroczystą czy białą narośl. Też się zastanawiałem czym to może być spowodowane, ale mam za małe doświadczenie w akwarystyce, żeby to stwierdzić. Mam gdzieś zdjęcia tego akwarium, może będzie coś widać. Sprawdzę to i nawine liny... Pozdrawiam!

• 3 lata później...
Opublikowano

Proszę o pomoc mam cos podobnego, ale nie tylko na rybkach, cale akwa jest takie i z godziny na godzinę jest coraz gorzej: ( dzisiaj jak sie obudziłem to cale akwa jest białe i ślizge nie wiem, od czego, co może być tego powodem??

Co mam robić??

A wczoraj jak wróciłem z pracy było ok wieczorem rybki ciężko oddychały i podpływały do lustra wody żeby nabrać tlenu chyba teraz siedzą na dnie, ale kawa jest białe :(

Akwa 100L ma około miesiąca (rybki były od razu wpuszczone)

Fitlr tetra 700

Obsada to 10 pyszczaków ale nie wiem jakie to są :(