Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tytułem wprowadzenia

Z racji wymiarów akwa 300x99x65 postanowiłem skleić pułapkę na ryby.

Nie da rady latać z siatką po całym akwa, o wyciąganiu kamieni nie wspomnę.

Z początku myślałem ze niepotrzebnie traciłem czas na sklejenie, w końcu wpuszczam ryby i nie mam zamiaru wyławiać

tylko niech rosną i cieszą oko. Okazało się jednak że zdarza się wpuścić rybę która z czasem okazuje się niepożądana.

W moim przypadku takim niechcianym nabytkiem okazała się A. Jakobfreibergi samiec, którą przygarnąłem z racji dużego

już rozmiaru, oraz tego że poprzedniemu właścicielowi poturbował troche rybki w akwa, ale sporo mniejszym. Myślałem ze

jak przygarne do większego akwa to sie uspokoi, bo moze brakowało mu przestrzeni. Po miesiacu jednak pokazał swoje

prawdziwe oblicze i w moim akwa. aktualnie ryba dorosła, nie zdążyłem mu dokupić jakiegoś stadka bo rozrabiał już na

całego przez ostatni miesiac.

Podsumowanie dorobku rozbójnika.

Zatłuczony dorosły samiec saulosi ( niestety obrał ten sam rewir co Aulonocara )

Dorosły Protomelas teniolatus ostro poturbowany, non stop goniony ( większy od aulonocary o głowę )

dorosły litobates wraz z samicami non stop w kryjówkach

kilka dorastających samców innych aulonocar po prostu straciło wybarwienie i non stop w kryjówkach.

Poniżej jak zastosowałem pułapkę diy - połowy w akwa

cf9c59d842130bb0685427d4eac39e4080263.jpg

rozbójnik

665d0a3fc02660b7d3cf6bd780143a0780260.jpg

z racji że rozbójnik duzo żerował na dnie pułakę postawiłem bezposrednio na piachu, wisząca nad dnem nie sprawdziła się

8f55b93d43a618160a7856ca5cceec4c80269.jpg

po złapaniu pułapka zawieszona nad poziomem wody, i już poszło gładko

edca0a8b289000cb6ed9410619a935bd80261.jpg

no i przygotowany do transportu. Czas trwania akcji dwa dni, co jakiś czas wrzuciłem trochę jedzenia do pułapki i oczekiwałem na właściwy moment, no i zadziałało.

Będzie cieszył oczy w wystawie akwazoo w centrum handlowym, do czasu aż ktoś kolejny sie skusi, bo ma miekkie serduszko jak widzi ładna rybke w akwazoo?

A pułapkę warto mieć bo nie trzeba robić rewolucji w akwa.

Opublikowano

Tak Tak ,.... moja pułapka już ni ejedną rybę upolowała i to nie tylko w moim akwarium. Choć ostatnio strudozna życiem doznała kontuzji, to niedługo planuje renowację i polowanie na podrostki :) Zrobiło sie zbyt tłoczno w akwarium.

Kot.