Skocz do zawartości

3 gatunki o różnych upodobaniach - jak karmić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim. Jestem nowy na forum i zaczynam dopiero z pyszczakami po zakończeniu historii z roślinniakiem. Na początek wybrałem 3 gatunki:

Labidochromis caeruleus
Pseudotropheus Saulosi
Lodotropheus Sprengerae

Z tego co wyczytałem to Yellow jest raczej mięsożernym gatunkiem, rdzawy wszystkożerny, a Saulosi typowy wegetarianin.  Ryby jakie nabędę będą miały 3-3,5cm. Jak i czym je najlepiej karmić aby zapewnić im wszystko co potrzebują, a jednocześnie nie wyrządzić im szkody. Coś tam poczytałem przed napisaniem tego posta, ale przeważnie pytania dotyczą gatunków o podobnych upodobaniach, a w moim przypadku każdy trochę różni się od poprzedniego. Z góry dziękuję za pomoc i proszę o cierpliwość - uczę się Afryki dopiero 🙂 .

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
2 godziny temu, Mynie1981 napisał(a):

ellow jest raczej mięsożernym gatunkiem,

Tutaj zdania są podzielone. Ja uważam , że wszystkożerne.

Był moment , że dokładnie taką samą obsadę miałem kiedyś u siebie.  Skoro będziesz miał małe ryby to kup im pokarm w płatkach. Kup dwa dla roślinożerców i jeden dla mięsożerców.  Wymieszaj w jednej puszce i podawaj krusząc w palcach kilka razy dziennie  w małych ilościach tak aby szybko go zjadały.  Możesz spotkać się z opinią , że niektórzy karmią raz dziennie a inni częściej.  Jak zrobisz tak będzie dobrze. Jak podrosną możesz zmienić częstotliwość , wielkość dawki i możesz zmienić na granulat ale nie musisz.  Jaki pokarm ? Jaki chcesz .  

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź. Łatwiej było by mi jakbyś podał konkretne pokarmy 🙂 . Chce zapewnić im od początku super żarełko. Cena nie ma znaczenia. Kupię na początek mniejsze opakowania i zobaczę co im pasuje. Jakbym mógł prosić o konkretne pokarmy konkretnych firm byłbym wdzięczny 🙂 Jakieś produkty które znasz i polecasz.

Edytowane przez Mynie1981