Skocz do zawartości

prosze o pomoc z wyborem testow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o jakość testów przoduje jbl, potem sera i tetra a dalej reszta która pokazuje co chce i jak chce. Niestety cena jest bardzo adekwatna do jakości w tym przypadku. Wyjątkiem są testy na pH które każda firma robi w miarę ok.

Opublikowano
Jeśli chodzi o jakość testów przoduje jbl, potem sera i tetra a dalej reszta która pokazuje co chce i jak chce. Niestety cena jest bardzo adekwatna do jakości w tym przypadku. Wyjątkiem są testy na pH które każda firma robi w miarę ok.

A miałeś kiedyś testy o których pisałem wyżej?

Właściwie każde laboratorium ich używa , oczywiście pomijając chromatograf :D

JBL ?

Polemizował bym:)

Zwłaszcza te boxy są.... mało dokładne :wink:

Opublikowano

Przyznaję że te firmy które wymieniłeś są mi obce. Wypisałem te z którymi miałem do czynienia, powiedzmy z tych najbardziej znanych firm akwarystycznych. Wg wielu ludzi jbl miał najmniej wpadek i ja nie zawiodłem się nigdy (co nie znaczy że nie było żadnych), najcieniej wypadają w opiniach niestety nasz zoolek, rataj itp. Trochę tego przerzuciłem więc po części piszę z doświadczenia, po części z opinii innych m.in z wątku z srwia o jakości testów, kilkunastostronicowy a rośliniarze naprawdę przerzucają tego 'tony' i ja swego czasu badałem wodę prawie co dzień.

Jak wiesz testy i tak są dość dalekie od prawdy raczej wskazują 'pi razy drzwi' kierunek niż naprawdę właściwe parametry bo mają zbyt dużą niedokładność przy takich małych stężeniach.

Nie wiem co masz na myśli pisząc boxy? Jeśli testy pięć w jednym czy paskowe to takich w ogóle nie biorę pod uwagę bo zwyczajnie to są pieniądze wyrzucone w błoto jaka by to firma nie była.

Opublikowano

Jak wiesz testy i tak są dość dalekie od prawdy raczej wskazują 'pi razy drzwi' kierunek niż naprawdę właściwe parametry bo mają zbyt dużą niedokładność przy takich małych stężeniach.

Nie wiem co masz na myśli pisząc boxy? Jeśli testy pięć w jednym czy paskowe to takich w ogóle nie biorę pod uwagę bo zwyczajnie to są pieniądze wyrzucone w błoto jaka by to firma nie była.

Masz w zupełności rację:)

Chodziło mi zwłaszcza o testy 5in1.

Ale testy zwłaszcza Rowa cą jednymi z najdokładniejszych, możliwość pomiaru PO4 do 0,001mg/l :D