Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście mogę polecić TanganikaMalawi, czyli Pana Darka z Żor. Nie całe 2 tygodnie temu przyjechały do mnie Mdoki i Tetrastigmy w super kondycji.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeśli chodzi o mnie to na obecną chwilę:

- Darek z Żor - tanganikamalawi (drugiego Pana z Żor nie polecam z własnego doświadczenia)

- Rafał z Częstochowy - luk & raf

- Adrian Chełmek - malawi world (tj. nie wszystkie ryby)

Cała trójka, którą polecam sprawdzona przeze mnie.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 14.10.2023 o 18:23, Ensa napisał(a):

Bo np Fish Magic który tu często się przewija ma już od jakiegoś czasu zupełnie innego właściciela.

Obserwuje media społecznościowe FM i hodowla powoli się zamyka. Ostatnie ryby są wyprzedawane.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ryby zasadniczo kupuję w Tan-Malu, incydentalnie gdzieś indziej - inne źródła, które mi nie podpadły to Darek z Żor, Fish Magic, Diskus Zoo na Radzymińskiej, Tanganika-Konin. Podpadł mi kiedyś Malawian. Średnio byłem zadowolony z Malawi Śląsk (tutaj może trochę przekręciłem nazwę, bo nie pamiętam dokładnie). Generalnie mam wrażenie, że branża się trochę "zwija" (chociaż może to moje wymagania rosną).

Edytowane przez tom77
  • Lubię to 1
Opublikowano

Pisałaś, że nie boisz się importu z zagranicy, to ja naprawdę szczerze polecę Aquahaus-Gaus. Kilka lat temu zainwestowali w hodowlę, która na rynku niemieckim wygniata konkurencję i co im trzeba przyznać mają rozmach, a jakość IMHO poza wszelką konkurencją. Są drodzy, ale mam od nich kilkadziesiąt ryb i nie ma się do czego przyczepić. Miałem też kilka ryby z innych renomowanych hodowli i często ruletka. Bywało rozmaicie. Tutaj nie zawiodłem się nigdy. Oczywiście mogłem mieć szczescie.Wg mnie w ciemno można ryzykować zakup wysyłkowo. Kłopot dla mnie, to dość skostniały stan magazynowy. Próżno szukać nowości, raczej sprawdzone gatunki z pewnych źródeł i co ja akurat cenię,ryby najczęściej odchowane. Narybkiem niechętnie handlują ( kiedyś z godzinę prosiłem o Nimbochromis Livingstonii 10 cm, bo takiego chciałem, a oni sprzedawali od 15 czy 17. Ja mam do nich 250 kilometrów, ale średnio dwa razy w roku jeżdżę po prostu pogapić się na ryby. Od 10 do 14 w sobotę znika w mgnieniu oka. Ot taka wycieczka jak do Zoo, bo 2000 baniaków z rybami to jest co oglądać. Jedyna uwaga, to zdjęcia w ofercie mocno kręcone na wydobycie czerwieni i w realu jest bardziej żółto -pomarańczowo. 

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, pulpet napisał(a):

8 godzin temu, pulpet napisał(a):

Pisałaś, że nie boisz się importu z zagranicy, to ja naprawdę szczerze polecę Aquahaus-Gaus. Kilka lat temu zainwestowali w hodowlę, która na rynku niemieckim wygniata konkurencję 

Super informacja, patrzyłam na nich, ale opinii nie mogłam znaleźć. Nie boję się, mniej problemów miałam przez lata z importem, niż z rodzimym hodowcą.

Ta twoja opinia jest dla mnie niezwykle cenna! Dzisiaj jadę do pani Moniki, zobaczymy ile jeszcze miejsca zostanie😂

Edytowane przez Ensa