Skocz do zawartości

Malawi 80x35x40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Będę zakładał akwarium malawi wymiary nie są duże bo 80x35x40 dlatego zdecydowałem się na "chindongo saulosi " chciałbym się dowiedzieć czy 5-6 rybek tego gatunku będzie odpowiednia ilością czy już tłok w tym akwarium. Wyczytałem że saulosi również żywią się skorupiakami gdybym dołożył Świderki  czy te nie przemnożyłby się (tak wiem nie będzie to wtedy 100% malawi)

I ostatnie pytanie czy jest tu ktoś z hodowców tych rybek bliżej Kłodzka.

Dziękuję  pozdrawiam Kamil 

Edytowane przez darchow
  • darchow zmienił(a) tytuł na Malawi 80x35x40
Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.10.2023 o 17:08, darchow napisał(a):

Będę zakładał akwarium malawi wymiary nie są duże bo 80x35x40

Fakt..dobrze zauważyłeś .  Niestety jest trochę zbyt małe .  Na siłę można tam umieścić saulosi w w układzie 1+5/6 .  Jest to to oczywiście układ docelowy. Biorąc pod uwagę , że jednak będziesz musiał w miarę zagruzować zbiornik aby zapewnić samicom komfort to miejsca do pływania nie będzie zbyt dużo.  Nie jest to dział z obsadami  ( załóż) tam nowy temat ale zasugeruję często polecane do tak małego akwa  Labidochromis perlmutt. W odpowiedniej aranżacji wyglądają przepięknie.

Wyczytałem że saulosi również żywią się skorupiakami gdybym dołożył Świderki  czy te nie przemnożyłby się (tak wiem nie będzie to wtedy 100% malawi)

Nawet nie chodzi o to , że nie będzie to biotop Malawi. Nie wiem czy jest tutaj ktoś kto ma 100% ten biotop.  Świderki potrafią się bardzo rozmnażać i stają się wtedy plagą w akwa.  Wpis w SZUKJ hasło ŚWIDERKI , zaznacz opcję WSZĘDZIE a wyskoczy Ci mnóstwo tematów  temat tych ślimaków. 

I ostatnie pytanie czy jest tu ktoś z hodowców tych rybek bliżej Kłodzka.

Jeżeli chodzi o trasę Kłodzko - Wrocław to nie ma jakiś renomowanych hodowli . Popatrz na nasze banery reklamowe i znajdziesz hodowców z innej części Polski , którzy sprzedają ryby wysyłkowo.  Owsem... znajdziesz dużo ofert na OLX gzie możesz podjechać i obejrzeć ryby, Trzmiel Wrocław , Ikola Wrocław.  No i giełda kwiatowa.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1