Navia Opublikowano 21 Lutego 2023 #1 Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) Cześć wszystkim Dokupiłam ryby od tego samego chodowcy co ostatnio i nie wiem, czy wyziebily się w trakcie drogi, czy były po prostu słabe... Nabawiłam się w akwa ospy Pierwszego dnia ichtio tropical wg ulotki. Okazało się, że miałam włączoną uv więc po krótkiej pogawędce z producentem po 3 dniach i podmianie wody powtórzyłam początkową dawkę (10 ml na 100l) Później wg instrukcji, po 3 dniach podmiana 20% wody i 7ml preparatu. Kolejne 3 dni, kolejna podmiana, kolejne 7ml ichtio. Dzisiaj powinna być wg tego co na opakowaniu ostatnia podmianka i ostatnie podanie preparatu. Wydawało by się ze jest ok, bo kropek nie ma, ale widzę, że pojedyncze ryby jeszcze się ocierają o podłoże, więc problem nadal jest... Słuchy mnie doszły, że powinnam ok 3-4 tygodnie przeprowadzać podmianki i dodawanie preparatu, bo mogę nie wcelować w 3 fazę rozwoju kulorzeska. Moje bakterie nitryfikacyjne leżą i kwiczą stąd moje pytanie, czy mogę w trakcie leczenia dolewać bakterie? Mam stability seachem, chciałam też wzmocnić rybki dając witaminy multimineral tropical lub aquavit zooleka. Podpowiedzcie proszę... Akwa 112l Filtr zewnętrzny, grzałka przeplywowa Obsada saulosi i rdzawe NO3 na poziomie 10-20 (teraz bardziej 20 ) Temp 26° teraz 27° Edytowane 21 Lutego 2023 przez E.szczors Cytuj
Pikczer Opublikowano 21 Lutego 2023 #2 Opublikowano 21 Lutego 2023 Absolutnie nie zaszkodzi jak dodasz bakterii. Ja zawsze jak mam jakieś podejrzenia, że coś może być nie tak to trochę dodaję. Szczególnie w trakcie leczenia mogą niektóre leki trochę osłabiać bakterie, ale nie muszą. Ile tych ryb pływa w akwarium? Jaki to filtr zewnętrzny? Może on coś nie daje rady. A no3 na poziomie 20 to nie tragedia. Możesz to zniwelować po prostu podmiana wody. W akwarium 112l śmiało można podmienić np 50l wody i no3 będzie niskie. Cytuj
Navia Opublikowano 21 Lutego 2023 Autor #3 Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, Pikczer napisał(a): Ile tych ryb pływa w akwarium? Jaki to filtr zewnętrzny? Może on coś nie daje rady. A no3 na poziomie 20 to nie tragedia. Możesz to zniwelować po prostu podmiana wody. W akwarium 112l śmiało można podmienić np 50l wody i no3 będzie niskie. Pływa 10 większych, powoli wybarwiających się saulosi i 10 rdzawych oraz około 10 takich 2,5 cm podrostków. Widzę, że saulosi będzie więcej chłopaków więc nastawiam się, że będę musiała kilka ryb oddać... Ogólnie ryby są młode Filtr zewnętrzny Sun Sun HW-402B, zanim zapanowała ospa spisywał się świetnie, parametry w normie, woda kryształ... Więc pewnie wróci wszystko do normy Grzałka sunsun EH-300 Bakterie dodaje po każdej cotygodniowej podmianie. Czy witaminy dla wzmocnienia ryb, żeby szybciej poradziły sobie z chorobą mogę dodać teraz, podczas leczenia z pokarmem? Edytowane 21 Lutego 2023 przez E.szczors Cytuj
Bezprym Opublikowano 21 Lutego 2023 #4 Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) @E.szczors nie pisz posta pod postem, wykorzystuj funkcję edytowania postów. Ostatnie dwa posty połączyłem. Edytowane 21 Lutego 2023 przez Bezprym 1 Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Lutego 2023 #5 Opublikowano 21 Lutego 2023 5 godzin temu, E.szczors napisał(a): Temp 26° teraz 27° Przede wszystkim podnieś temperaturę do 30 C na czas leczenia. Pyszczakom nic w tej temperaturze się nie stanie. Po leczeniu obniż do 27 stopni. Producent tego leku zaleca kąpiele w temperaturze 27 - 30 C. 2 Cytuj
Navia Opublikowano 21 Lutego 2023 Autor #6 Opublikowano 21 Lutego 2023 1 godzinę temu, Andrzej Głuszyca napisał(a): Przede wszystkim podnieś temperaturę do 30 C na czas leczenia. Pyszczakom nic w tej temperaturze się nie stanie. Po leczeniu obniż do 27 stopni. Producent tego leku zaleca kąpiele w temperaturze 27 - 30 C. Mam w akwa zbrojniki / glonojady (zwał jak zwał). W jednym miejscu czytam o temp max 28 w innym 30 i zgłupiałam, a nie chcę ich wykończyć 1 Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Lutego 2023 #7 Opublikowano 21 Lutego 2023 12 minut temu, E.szczors napisał(a): Mam w akwa zbrojniki / glonojady (zwał jak zwał). Zbrojniki dają radę do 30C. To podnieś temp. do 29C biorąc pod uwagę , że te 29 to i tak może być tak naprawdę 30. Zależy jakim termometrem mierzone. W każdym bądź razie dosyć wysoka temperatura przy takim leczeniu jest kluczowa. Tak abstrahując od opisanego przez Ciebie przypadku to czasami łączenie ryb z innych biotopów z rybami z biotopu Malawi komplikuje choćby leczenie. Wiem , że bardzo wielu z nas trzyma z pyszczakami różne ryby ale czasami jest to po prostu nieopłacalne. 2 Cytuj
Navia Opublikowano 21 Lutego 2023 Autor #8 Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) 13 godzin temu, Andrzej Głuszyca napisał(a): Zbrojniki dają radę do 30C. To podnieś temp. do 29C biorąc pod uwagę , że te 29 to i tak może być tak naprawdę 30. Zależy jakim termometrem mierzone. W każdym bądź razie dosyć wysoka temperatura przy takim leczeniu jest kluczowa. Tak abstrahując od opisanego przez Ciebie przypadku to czasami łączenie ryb z innych biotopów z rybami z biotopu Malawi komplikuje choćby leczenie. Wiem , że bardzo wielu z nas trzyma z pyszczakami różne ryby ale czasami jest to po prostu nieopłacalne. Rozumiem Cię, jednak zbrojnik po prostu "musi być " Grzałka przepływowa SunSun, termometru jako takiego nie mam... Podniosę i będę obserwować Edytowane 22 Lutego 2023 przez E.szczors 1 Cytuj
triamond Opublikowano 21 Lutego 2023 #9 Opublikowano 21 Lutego 2023 Nie podnoś.... https://aquariumscience.org/index.php/10-2-2-7-ich-and-heat/ 2 Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Lutego 2023 #10 Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) 40 minut temu, triamond napisał(a): Nie podnoś.... Można to potraktować jako akwarystyczny mit. Ale faktem jest , że w podniesionej temperaturze ryby zostały wyleczone nie ze względu na leczenie temperaturą tylko temperatura była okolicznością. Zawsze tak robiłem i nie widziałem skutków negatywnych. Jeżeli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi . W lato pyszczaki żyją u mnie w granach 30C. Gorzej ze zbrojnikiem. Dlatego dobra filtracja jest bardzo wskazana. Edytowane 21 Lutego 2023 przez Andrzej Głuszyca 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi