Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zawsze rano woda kryształ. Dzisiaj jakaś masakra - pływa pełno jakiegoś "pyłu" sporo odchodów na piasku. Jedyne co ostatnio zmieniałem to obydwa wyloty FX6 dałem by poruszały taflą, dotąd jeden był w dół po przekątnej. Taka mała zmiana ustawienia mogła spowodować taki syf?

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj delikatnie nimi sterować. U mnie poruszają też taflę ale tak udało mi się ustawić, że woda płynie w akwarium tak jak powinna. Czasami 10 stopni w górę czy w bok a różnica jest zauważalna. 

Ale pyłu nie powinno być bo FX 6 nawet jak koślawo ustawiony to i tak wodę by wyklarował. Kupy mogą leżeć ale pyłu nie powinno być. Może to zbieg okoliczności? 

Nawet jakbyś widział wieczorem pył to do rana powinno być dobrze. 

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wróciłem do poprzedniego ustawienia plus Turbofilter i wyklarowało.  Zmiana ustawienia spowodowała że syfek przestał być popychany do wlotów.  Odkryłem tez "martwą strefę"  - duży krzak kryptokoryny w połowie tylnej szyby zatrzymuje na sobie syfek. 

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, Rafał80 napisał:

Wróciłem do poprzedniego ustawienia plus Turbofilter i wyklarowało.  Zmiana ustawienia spowodowała że syfek przestał być popychany do wlotów.  Odkryłem tez "martwą strefę"  - duży krzak kryptokoryny w połowie tylnej szyby zatrzymuje na sobie syfek. 

I wszystko jasne:) Ja u siebie też mam zawsze jakąś kryptokoryne, ale odsuwam je od tylnej szyby. Tak prawie na środku jest pomiędzy tylną a przednią. Wtedy nic nie zakłóca przepływu. 

• Lubię to 1