Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Po zlaniu zbiornika woda z kranu, dodałam bakterii Shoka (Yokuchi) do wody. Woda stala się mętna (mleczna), co utrzymuje się drugi dzień. Czy to zmętnienie jest normalnym zjawiskiem, a jeśli tak, jak długo się utrzymuje? Jeśli doszło do jakiegoś błędu, co mogę teraz zrobić (mam także mniejszy zbiornik z neonami, jesli to jest ważna informacje). 

Dziękuję za wskazówki.

 

Opublikowano

Witam, nigdy o takich bakteriach nie słyszałem nawet. A jakie to akwarium? Jaka filtracja? Temperatura? Można fotę wstawić.  Drugi dzień od zalania to nie wieczność, więc odrobina cierpliwości by się przydała.  Czysto teoretycznie cykl pełny i tak może potrwać np 3 tygodnie albo i dłużej.  Ja u siebie stosowałem i nadal stosuję bakterie z firmy Azoo. Zarówno w proszku jak i płynie działają. Bardzo fajne też od niedawna testowałem i są często polecane tutaj  Prodibio Bio Digest, jakoś tak (w płynie). Nazwa trudna, ale użytkowanie łatwe :)

 

  • Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz, i przepraszam za pozna reakcje. Akwarium 125L, filtr Aquael Turbo 1500, temp 27C. Jeśli z tym wszystko dobrze pójdzie, otworze większe. Wiem, ze dla Malawi to jest niewystarczające. Tu będzie kilka sztuk (6 młodych).

Ten produkt (proszek, sporządzilam zawiesinę przed wprowadzeniem) użyłam pierwszy raz. Nie miałam problemu z metnoscia z kolei przy użyciu płynnych. A jak było w Twoim przypadku? Tak więc, abstrahując od cyklu, chciałam zapytać czy proszek może wywołać mętność. Ja wręcz oplywam cierpliwością 😉

IMG_2667.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.