Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
minęło 3,5 tygodnia odkąd dotarły do mnie ryby, nie mówiły mi, ale chyba mają się dobrze :)
Poziomów NH3 i NO2 pilnowałem, oba minimalnie wzrastały, ale w znikomych ilościach, zainstalowałem sobie też alert Free Amonia od Seachem, ale zawsze wskazywał poziom SAFE.
Samce zaczęły się wybarwiać, z 21 szt jak narazie 4 pokazują swoją męskość. A oto i one:
Samiec nr1.

IMG_20220917_113309.jpg.3933392160367f1448e86646a0bae5e0.jpg

Samiec nr2.
IMG_20220917_113442.thumb.jpg.23bb6e4e4a9f5222b4034c715dc325f3.jpg

Samiec nr3.
IMG_20220917_114540.thumb.jpg.0723a605f70ec1459c95cc093464dada.jpg

Samiec nr4. (najmniej wybarwiony ale zarazem największy)
IMG_20220917_115038.thumb.jpg.cfeb0dfb9aefedf73dce35c13703acb1.jpg

Jak długo jeszcze powinienem poczekać z redukcją?

To tyle na dziś z mojej strony, pozdrawiam :)

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Pięknotki :) Ale te brzuchy nie są za grube? Może tak na zdjęciach tylko widać, ale wyglądają jak prosiaczki :) Często karmisz? 

Poczekaj chyba jeszcze trochę z redukcją. Ja to redukuję dopiero jak się tłuką za mocno:) A tak to nie dotykam jeśli się dogadują. 

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Pikczer napisał:

Pięknotki :) Ale te brzuchy nie są za grube? Może tak na zdjęciach tylko widać, ale wyglądają jak prosiaczki :) Często karmisz? 

Poczekaj chyba jeszcze trochę z redukcją. Ja to redukuję dopiero jak się tłuką za mocno:) A tak to nie dotykam jeśli się dogadują. 

Za grube są? Może rzeczywiście za dużo daję bo nawet w piasku nie chce im się grzebać, po za 2-3 punktami w których sobie dziury wykopały pod kamienie.
Ogólnie daję 2 razy dziennie, chyba że jestem po za domem to wtedy tylko rano dostają, ale zazwyczaj jednak 2 razy.
Co 2-3 dni dostają mrożonki (artemia, szklarka, lasonogi albo kryl drobny). Lasonogi i kryl trochę jeszcze dla nich za duży chyba bo im się w pyszczkach nie mieszczą te krewety, ale jakoś sobie radzą ostatecznie.

A suchego to nie powiem, bo tak na oko w palce łapie i wrzucam, ale w około 2 minuty wszystko znika.

EDIT: aa no i brzuchy mogą być wypchane bo były w trakcie i po jedzeniu krylu właśnie, wtedy są spokojniejsze i jestem w stanie zdjęcie zrobić :)

Edytowane przez enshu
  • Lubię to 3
Opublikowano

Witaj!

Z redukcją bym się wstrzymał , póki nic się nie dzieje z rybami ...

Co do karmienia to moim zdaniem jest ok . Podawaj pokarm jak dotychczas ...

Powodzenia z obserwacji ryb ;) 

• Lubię to 3
Opublikowano

Pierwsze tarło zaliczone xD 

IMG_20220925_111122.thumb.jpg.a2624c721c7945fab192ed6b4d944d7a.jpg

Na zdjęciu mamuśka z wypchanym ikrą pyszczkiem, zaciekle broniąca swojego kamienia :)

• Lubię to 6
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

ostatnio 3 samce dość mocno zdominowały akwarium. Czasem bywa spokojnie, ale trafiają się takie dni że wszystkie pozostałe ryby są wygonione pod taflę wody i nawet nie mają wstępu w okolice kamieni, lub są przegonione na jedną stronę akwarium.

Zastanawiam się teraz co robić dalej i ile samców ostatecznie zostawić. Łącznie mam 6 samców teraz (3 dominują i są mocno wybarwione, 2 są błękitne i są przeganiane i 1 niedawno zaczął się wybarwiać).

Zostawić 3 dominujące i próbować im dobrać z 9 samic, czy jednak dążyć do układu 2:8 ?

I może ktoś byłby chętny przygarnąć 3-4 samce? Oddam!! :)

"samic" nie chcę narazie wydawać, bo  jest ich 15, ale czuję że jeszcze będą wśród nich jakieś samce (płetwy odbytowe niektórych wydają się bardziej wydłużone niż zaokrąglone i mają bardziej widoczną żółtą kropkę)