Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zostaw jak jest. Tak czy siak będzie dobrze. Oczywiście można kombinować, eksperymentować. Ale możesz sobie porobić eksperymenty np za pół roku a teraz nie przejmuj się tym. 

• Lubię to 1
Opublikowano
8 godzin temu, Pikczer napisał:

Zostaw jak jest. Tak czy siak będzie dobrze. Oczywiście można kombinować, eksperymentować. Ale możesz sobie porobić eksperymenty np za pół roku a teraz nie przejmuj się tym. 

Dzieki 

Opublikowano

Wczoraj przyszła do mnie ikola 600 max . Pytanie czy u was tez te rurki od wlotu wychodzą wam tak nisko w akwarium w sesie wlot mam okolo 10 -25 cm od szkła górnego . Patrzyłem na necie to niby maja wyżej . Czy nie dostałem jakiegoś krótkiego kolanka czy co . Niby na rozpisce nic więcej to co w zestawie nie ma .  

Opublikowano (edytowane)

Tak to jest, że wloty i wyloty czasem trzeba sobie poprzerabiać samemu, tak żeby do baniaka pasowało Coś tam przyciąć, coś dołożyć, coś wyrzucić. Producenci dają podstawowy set, a potem trzeba kombinować jak komu pasuje. Tego filtra nie znam akurat, ale jak wszystko dobrze poskładałeś i nie jesteś zadowolony to w necie mnóstwo różnego rodzaju przedłużek, gotowych zestawów wlot wylot,  rurek i kształtek. Może wrzuć foto jak to poskładałeś.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wrzuć fotę...Ikola ma takie kiepskie rurki, ja też kombinowałem. Na spokojnie popatrz np na Allegro i można znaleźć fajne, tanie zestawy wlot i wylot. Albo nawet używane od innych filtrów, np od JBL są całkiem dobre. 

Opublikowano

Do filtra są przeznaczone dwie rurki zalewowe krótka https://sklep.badis.com.pl/product/IKOLA-FZDC-400-600-MAXX-RURKA-WYLEWOWA-KROTKA-16-2-s1855?CategoryId=146952&OfferPage=5&

i długa https://sklep.badis.com.pl/product/IKOLA-FZDC-400-600-MAXX-RURKA-ZALEWOWA-DLUGA-16-22-s1854?CategoryId=146952&OfferPage=5& widocznie trafiłeś na kompletację z krótką rurką. Zadzwoń do Badisa i dopytaj o wymianę. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Te rurki mam długa do wlotu krótsza do wylotu . Wylocie założyłem kolanko które było w zestawie i wydaje mi się że dosyć głęboko wchodzi wylot ...  Panowie głupie pytanie do czego ten biały przycisk w falowniku przedstawiałem go ale nie wiem czy mocniej pcha wodę 

IMG_20220325_105904016.jpg

IMG_20220325_105857495.jpg

pobrane~2.jpeg

Edytowane przez Fokus
Opublikowano
58 minut temu, darkon napisał:

Ten suwak służy do regulacji przepływu wody, taka mechaniczna przesłona.

Rozumiem .Tylko Pytanie czy jak jest wysunięty do góry na maxa daje największy przepływ ? a jak na maxa na dół to najmniejszy nie wiem przesuwałem go i nie widzę różnicy