Fokus Opublikowano 14 Marca 2022 #1 Opublikowano 14 Marca 2022 Witam. Jestem nowy w Malawi (ale nie w akwarystyce ) i chciałbym się poradzić co do testów . Akwarium 120/40/50 240l Filtr Mechaniczny Aqua Szut Turbo 750n , biologiczny fluval u4 z kadridzami Oswietlenie standard Grzałka 250w , tep. w akwarium 27 stopni Start Akwarium 03.03.2022 (zalanie ) Start na ceramice i gąbce z innego akwarium włożone w nowy filtr oraz 30 % wody z innego akwarium . Dodane bakterie , co trzy dni od startu podawany pokarm dla rybek jako pożywka dla bakterii . 10.03 . br zrobiona podmiana okolo 35% wody z kranu + antychlor w proporcjach . Testy na dzien 14 .03 .br (firma zoolek ) Ph- 7.5 kh- 7 gh- 12 no3-2 no2 - niewykrywalne (0) Nie zamierzam jeszcze wpuszczać Ryb ale pytanie co dalej i jak to wygląda z waszej perspektywy . Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Marca 2022 #2 Opublikowano 14 Marca 2022 (edytowane) 42 minuty temu, Fokus napisał: Start Akwarium 03.03.2022 (zalanie ) Wystartowałeś jak wyżej. 42 minuty temu, Fokus napisał: 10.03 . br zrobiona podmiana okolo 35% Tydzień później robisz podmianę. Po co? Tylko utrudniasz sobie start. Podczas cyklu nie robi się podmian i pewnie dlatego NO2 stoi. Cykl jeszcze się nie zaczął. Edytowane 14 Marca 2022 przez Andrzej Głuszyca 1 Cytuj
Fokus Opublikowano 15 Marca 2022 Autor #3 Opublikowano 15 Marca 2022 8 godzin temu, Andrzej Głuszyca napisał: Wystartowałeś jak wyżej. Tydzień później robisz podmianę. Po co? Tylko utrudniasz sobie start. Podczas cyklu nie robi się podmian i pewnie dlatego NO2 stoi. Cykl jeszcze się nie zaczął. Kurczę dawno dawno nie robiłem startu ale byłem przekonany ze tak się robi . W moich rośliniakach tak robiłem ze po 24 h wymiana 50 % wody po tygodniu 30% wody i później około miesiąca czekałem zanim wpuszczałem ryby , no i oczywiście testy co 3-4 dni bo wyciągałem nadmiar witamin z wody (szczególnie jest tego pełno na podłożu ziemi ogrodowej) .Tak naprawdę nie pomyślałem ze psuje sobie start ... Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Marca 2022 #4 Opublikowano 15 Marca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Fokus napisał: Tak naprawdę nie pomyślałem ze psuje sobie start ... Po prostu przedłużasz niepotrzebnie. Bo co cykl zaczyna się ruszać a Ty wracasz do punktu wyjścia. Tak samo z uzdatniaczami na starcie. Jest to zbędne z tego powodu , że jeżeli nawet w wodzie przy zalaniu akwa będą pochodne chloru to i tak nie zniszczą biologii bo jej tam jeszcze nie ma. A i tak po 24 godzinach ( mniej więcej) odparują. Co nie oznacza , że nie można tego zrobić. Można..ale jest bez sensu w tym przypadku. Edytowane 15 Marca 2022 przez Andrzej Głuszyca 2 Cytuj
Fokus Opublikowano 17 Marca 2022 Autor #5 Opublikowano 17 Marca 2022 testy na dzień 17.03 ph -7.5 gh-13 kh-8 no3 -5 no2- 0 Jedyna zmiana to no3 ... czekamy dalej Cytuj
Fokus Opublikowano 27 Marca 2022 Autor #6 Opublikowano 27 Marca 2022 Witam . Od piątku mam Rybki w akwarium cykl azotowy się zamknął 23.03 . testy na dziś Ph-7.5 , gh-14 , kh-8 , no3-15 , no2-0 Mam Pytanie .Bo nowy filtr który podłączyłem jeszcze przed wpuszczeniem ryb zassał mi wodę około 10l ( a nie dopuszczałem świeżej żeby nie popsuć cyklu azotowego) czy mogę zrobić dolewkę dziś gdy są ryby w akwarium czy najlepiej poczekać do 1tyg i zrobić to z pierwsza podmianka ? Cytuj
ziemniak Opublikowano 27 Marca 2022 #7 Opublikowano 27 Marca 2022 Spokojnie możesz dolać, tylko jeśli chcesz prosto z kranu to polecam wlać do wiadra i użyć uzdatniacza np. Antychlor. Cytuj
Fokus Opublikowano 27 Marca 2022 Autor #8 Opublikowano 27 Marca 2022 57 minut temu, ziemniak napisał: Spokojnie możesz dolać, tylko jeśli chcesz prosto z kranu to polecam wlać do wiadra i użyć uzdatniacza np. Antychlor. tak użyje albo anty antychlor albo filtr odpalę .A czy dodac BioDigest ? Cytuj
ziemniak Opublikowano 27 Marca 2022 #9 Opublikowano 27 Marca 2022 Na pewno nie zaszkodzi, a czy pomoże? Jeśli masz w zapasie więcej ampułek to możesz dodać, to raptem około 4 zł / ampułka. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi