Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może ktoś też miał podobny problem i napisze jak sobie poradził. Od kilku dni używam nowego filtra i z dnia na dzień temperatura podnosi się w tej chwili jest 26 startowałem od 23. Boję się co będzie latem.

Opublikowano

Każde urządzenie tego typu podgrzewa wodę. Dodatkowo swoje robi oświetlenie.  Latem bez dodatkowego chłodzenia u mnie ponad 30 stopni. Za to grzałki robią za dekoracje. Nie włączają się nigdy. Jak temperatura podnosi się powyżej 29 u mnie zaczynają pracować wiatraki. Zbijają do 27 i tak jest podczas upałów.

• Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, pulpet napisał:

Jak temperatura podnosi się powyżej 29 u mnie zaczynają pracować wiatraki. Zbijają do 27 i tak jest podczas upałów.

Możesz podesłać jakieś zdjęcie napisać coś więcej o tych wiatrakach ?

Opublikowano

Ja rok temu zlikwidowałem grzałkę jak wstawiłem Fx6. Teraz od końca listopada mam większe akwarium i nadal grzałka jest zbędna. A latem u mnie pomogło odkrywanie pokrywy i oczywiście mocny ruch wody. Cyrkulator niezbędny. Ale nad wentylatorami też rozmyślam. Są gotówce też fajne, oczywiście drogie ale szybkie i wygodne. Jak się mylę np JBL i fluval takie robią.

Uchyl trochę pokrywę i rzeczywiście może oświetlenie podgrzewa też całość. 

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Granada napisał:

Możesz podesłać jakieś zdjęcie napisać coś więcej o tych wiatrakach ?

Jak wejdziesz w galerię w dział SPRZĘT to znajdziesz zdjęcia Barka @Bartek_De odnośnie tego o co pytasz. Mało Bartek opisał ale pewnie udzieli Ci info jeżeli tylko będziesz chciał.:

Znajdziesz też  we wspomnianym dziale zdjęcia z lekkim opisem ale innego kolegi:

No i pewnie @pulpet Ci powie  jak ma wykonane swoje. A tak na marginesie..warto @pulpet abyś jak masz ochotę umieścił zdjęcia swoich wiatraczków w galerii. Zawsze to tam pozostanie  dla potomnych:)

• Lubię to 4
Opublikowano

Cześć, ja mam takie gotówce we wszystkich swoich akwariach.

https://reefshop.pl/pl/p/Boyu-Wentylatory-do-akwarium-x6/7283

Kupowałem na chinskiej.platfoemie handlowej. Różnią się ilością wiatraków/długością. Dobieram tak, żeby pasowały wzdłuż bocznej szyby i montuję do przesuwanej pokrywy. Po drugiej stronie zostawiam szczelinę wentylacyjną. Foto jak to wygląda niestety nie mam i nie zrobię, bo nie ta pora roku😁. Jak nie są.uzywane demontuje, żeby kurzu i wilgoci nie łapały niepotrzebnie. A i akwarium szczelnie przykryć mogę wtedy.  Czekają na swój czas w kartonie z gratami w piwnicy. Dodatkowo używam termostatu, który włącza chłodzenie jak temperatura przekroczy ustawiona wartość. Ich używanie zbija temperaturę o kilka stopni, ale zdecydowanie przyspiesza parowanie wody.

• Lubię to 3
Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź. Te wentylatory powinny dmuchać na taflę czy wyciągać ciepłe powietrze z pod pokrywy ? Jaką Wy macie temperaturę u siebie może te 25 stopni to nie powód do narzekania ? 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Granada napisał:

Te wentylatory powinny dmuchać na taflę czy wyciągać ciepłe powietrze z pod pokrywy

Czasami w upały kiedy temperatura  przekraczała u mnie ( rzadko się to zdarza a teraz w ogóle) 30C to używałem pojedynczego wentylatora ( patrz zdjęcie niżej) Boyu Cooling Fan.  Powietrze było dmuchane na lustro wody. 20 - 30 minut i temperatura spadało o 2C. Tyle , że działo to się w akwa 240 litrowym.  Teraz mam 720 i jeszcze nigdy temp. nie przekroczyła u mnie 30C.

48 minut temu, Granada napisał:

Jaką Wy macie temperaturę u siebie może te 25 stopni to nie powód do narzekania ? 

W lato mam około 27C w gorące dni. Teraz w zimę w ogrzewanym pokoju też mam około 27C. 25-26  mam wczesną wiosną kiedy mieszkanie nie jest ogrzewane i jesienią zanim zacznie działać centralne ogrzewanie.

Mając 25C nie zawracaj sobie głowy chłodzeniem wody. W okolicach 30C możesz ją chłodzić.

aaaa.png

Zdjęcie to zrzut ekranu z netu. Nie jest mojego autorstwa.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Też mam u siebie fx4 i nie zauważyłem by ten filtr jakoś podgrzewał wodę. Pompka faktycznie jest ciepła (nagrzewa się do 35 stopni), ale jest na zewnątrz kubelka. Osobiście bardziej bym obstawiał wpływ światła, szczelnej pokrywy i może w domu masz stopień ciepłej (mamy teraz kilka dni ładnej pogody).

Edytowane przez Nath_147
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dopinając temat warto jeszcze dodać, że tak naprawdę i z moich obserwacji i z opisów innych akwarystów, pyski dobrze sobie radzą w dość szerokim zakresie temperatur. Są zbiorniki z temperaturą 22-23 i takie 27-28 i wszystko pływa. Należy pamiętać, że im wyższa temperatura, tym mniej tlenu w wodzie więc im cieplej, tym baczniejszą uwagę trzeba zwracać na prawidłową wentylację/porządny ruch tafli wody. U mnie problem był przy nagłym skoku temperatury jak nagle w ciągu doby skoczyło z 25-26 na 32 to u rdzawych wystąpił wytrzeszcz oczu. Na szczęście szybko minęło bez śladu. Inne gatunki bez problemu. Czyli jak z każdym parametrem. Ryby nie lubia nagłych skoków, za to przy powolnej zmianie w rozsądnym zakresie radzą sobie.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 3