Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Jest to moj pierwszy post na tym forum, wiec wypada mi się przedstawic. Mam na imie Krzysiek, pisze do was z Austrii (Burgenlandu), gdzie na stale mieszkam już "nascie" lat. Na forum zarejestrowalem się niedawno, ale jako gosc przewertowalem już sporo watkow w prawie kazdym dziale :) Kilka lat temu, chcialem postawic biotop Malawi, ale z roznych wzgledow to nie doszlo do skutku. Wczoraj jednak, przywiozlem do domu pierwsze akwarium w moim zyciu - Juwel Rio 240. Jest to uzywane akwa, ale sprawdzone i do ostatniej Srody nadal bylo w uzyciu, wiem ze jest 100% sprawne. Mam do Was pytanie o oryginalny filtr wewnetrzny i jego obudowe. Jest to Juwel Bioflow M, o pojemnosci 3,5l, ale moca pompy 600l/h. Powszechnie do 240l polecacie tutaj moc pompy 2000l/h, wiec zakladam ze musialbym wymienic oryginalna pompe Juwela na cos mocniejszego. Moje pytanie: Jaka pompe zakupic, ktora bedzie pasowac do oryginalnego kosza Juwel?

Idac dalej, akwa jest od strony tego kosza porosniete algami i chcialbym to zdjac i wyczyscic przed moim startem. Pytanie laika: Jak zdejmujecie ta obudowe? Uzylem calej swojej sily, ale te przyssawki trzymaja się szkla piekielnie mocno i prawdopodobnie sa przyklejone. Oczywiscie, jesli brak kompatybilnej pompy o wiekszej mocy to te pudlo, tak czy siak musze wywalic, chcialbym jednak tego nie niszczyc.

Podpowiedzcie takze prosze przy wyborze filtrow. Generalnie patrze na to w ten sposob:

1. Biologia:

a) Ultramax 1500 + prefiltr Eheima 4004320

b) FX4 + prefiltr  jw.

2. Mechanika: 

a) obecny Bioflow wewnetrzny od Juwela, tylko wymiana na mocniejsza pompe -niechetnie

b) Aquael 2000 - niechetnie

c) Utramax 2000 - czyli 2 pudelkowiec poza akwa w roli mechanika

Najlepiej "podoba" mi się opcja z dwoma zewnetrznymi filtrami, to wydaje mi się najestetyczniejsze, a przy okazji, a moze przede wszystkim zaoszczedza miejsce, warunek to wystarczajaca cyrkulacja. Poniewaz, nie mam zielonego pojecia, prosze o podpowiedz doswiadczonych kolegow. Czy takie rozwiazanie jakosciowo jest dobre/ bardzo dobre? Na kilku zdjeciach widzialem filtry kubelkowe (mniejsze) w roli prefiltra, a za nim Biolog. Zastanawia mnie to rozwiazanie, ale tu takze nie wiem czy logicznie jest ustawiac slabsza pompe przed mocniejsza, teoretycznie przeplyw spada? Moglibyscie mi to wyjasnic? Wypelnienie biologa to zakladam full ceramika? który filtr Aquael-a czy Fluval-a?

To chyba tyle na poczatek.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Opublikowano

Cześć.

Ja bym zaczął od Aquael Ultramax 2000 jako biologia i mechanika w jednym. Do tego jakiś cyrkulator i powinno ogarnąć ten litraż kompleksowo. Oryginał juwela bym usunął. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz. Wytne obudowe od oryginalnego filtra w takim razie i sprobuje z jednym kubelkiem zewnetrznym. Poczytalem troche o wypelnieniu wiaderka. Czy zalanie tylko ceramika + gabki bedzie wystarczajace? 

Opublikowano

Ja mam tylko gąbki i ceramikę. Oryginalnej waty nie pchałem, dołożyłem jakąś ceramikę zamiast niej. Na wlocie mam prefiltr Eheim, bo przez oryginalny zasys wciągało mi narybek i znajdowałem go potem na wbudowanym prefiltrze.

Opublikowano

Rozumiem.

Wlasnie wymontowalem Bioflow-a. Bylo zabawy i niestety troszke porysowalem szkło, ale chyba nie bedzie to widoczne. 

Widzialem twoja wypowiedz w podobnym temacie- pisales o tym ze wciaga narybek.

Dzieki a podpowiedzi.

Opublikowano
W dniu 16.01.2022 o 14:37, dimis napisał:

Jaka pompe zakupic, ktora bedzie pasowac do oryginalnego kosza Juwel

Raczej nic nie dopasujesz, tam jest charakterystyczny otwór pod pompę , jedyne co to możesz wsadzić juwel 1000l/h,  z xl-a 1500l/h już za duża nie pasuje.

Jak koledzy radzą usuń kubeł , nożyk tapeciak cienki i powolutku daje radę, z tego co pamiętam w 4 miejscach chyba przyklejony, zacznij od góry lekko odegniesz i samo pójdzie 🙂

Gąbki są świetne jako mechanik i biolog również👍.

• Lubię to 1
Opublikowano

@LukiBars Hejka, tak już wczoraj po pracy zostalo to ogarniete. Szyba wyczyszczona od alg i zgromadzonego syfu, musze przyznac ze takie rozwiazanie z przyklejonym pudlem to strzal w kolano na dluzsza mete jest tam tylko brud i trzeba to chowac.

@pablomas dzieki! Na poczatek dam Aquael 2000 i cyrkulator. Czytam, ze takie rozwiazanie się spradza u innych przy 240l, wiec i u mnie przy dobrym ustawieniu kamieni bedzie "gitara".

Poniewaz jestem tu nowy, moje posty sa zatwierdzane przez Moda, troszke to trwa drodzy koledzy. 

Przedwczoraj zdemontowalem filtr. Nowy 2000 i ceramike bede zamawial wkrotce. Moze, ktos doradzi jeszcze jakie sa sprawdzone cyrkulatory, tak zeby nie buczal mi za glosno. Takze, zalaczacie cyrkulatory non stop w ciagu dnia i w nocy dziala z mniejsza moca, czy jest wylaczany? Sa jakies ze sterownikami, bo zalezy mi na automatyce.

Wczoraj zamontowalem czarne tlo za szyba. Na sucho, przy wlaczonym swietle T5 (do wymiany na LED) wyglada dobrze.

Milego dnia.

Opublikowano
22 godziny temu, dimis napisał:

Moze, ktos doradzi jeszcze jakie sa sprawdzone cyrkulatory, tak zeby nie buczal mi za glosno

Miałem trzy jakieś jvp dwa ok, a trzeci traktor, podobno Aquael ma  ciche.

Zawsze na noc możesz wyłączać, służy do tego timer taki najzwyklejszy lub cyfrowy ustawiasz dowolnie każdy dzień tydzień .Screenshot_20220119-165109.thumb.png.1baeacbff4211e0bc1f8965d3035d7f8.png

takie coś 🙂.

Opublikowano

Dzieki, oczywiscie takie wylaczniki mam takze na oku. Kilka lezy nawet w kartonach z lampkami swiatecznymi :) wiec Na poczatek mozna i tak, przyszlosciowo bede szukal kompleksowego rozwiazania do sterowania wszystkim.

Wracajac do tematu...ogarniam podstawy i terminologie. Dzis dowiedzialem się, ze falownik, cyrkulator to jest to samo.

Uscisle się troche. Falownik o jakiej wydajnosc powinienem rozwazyc do tego baniaka i Aquael-a 2000? 4000l/h? Jest na rynku tyle tego sprzetu, ze taki swiezak jak ja moze latwo zaliczyc tak zwana "wtope" ;) 

Pozdrowki