Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

chciałem Was zapytać jak to jest z tym niszczeniem biologii przez Sera Bacto Tabs? U jednej z moich ryb pojawiły się nitkowate odchody (poza tym żadnych innych objawów) i chciałem podać całej obsadzie przez jakieś 3-4 dni Sera Bacto Tabs. W niektórych dosyć starych tematach widziałem, że ponoć te tabletki niszczą biologię w akwa. Możecie coś napisać na ten temat? Po podaniu tabletek konieczne jest stosowanie węgla aktywnego czy wystarczy większa podmiana wody?

Opublikowano

Stosowałem te tabletki przez 8 dni. Prawdopodobnie pomogły, bo ryby teraz odchody mają idealne. Ocieranie ryb dalej występuje, ale to już inny temat.

Nasz kolega z forum sprawdził skład tych tabletek i wg. niego placebo - ot zwykły pokarm. Wg. mnie coś w składzie musi być, bo 'przeczyścił' ryby. Podmian po kuracji nie robiłem, węgla też nie stosowałem. Parametry wody nie drgnęły, jedynie stanowczo zmniejszyły się czerwone glony, teraz mam trochę zielonych i trochę czerwonych, a skały częściowo wróciły do wyglądu ze startu zbiornika. Jednak raczej bym nie wiązał tego faktu ze stosowaniem tych tabletek, a raczej z mocnym zaangażowaniem (skubaniem) moich pysi plus toczący się cykl w akwarium (ew. świetlny - mniej światła naturalnego).

Jeśli jesteś zainteresowany to napisz na priv. Mogę wysłać po kosztach (powiedzmy 25 zł z wysyłką) jedną puszkę 100 ml, oryginalnie zaplombowana, ważna do listopada 2023. Ewentualnie jeśli mieszkasz gdzieś blisko mnie to mogę podrzucić - mam trasówki 50+ km od Częstochowy.

Opublikowano

Biologii nic się nie stanie przez te 4 dni. Podaj to dwa razy dziennie przez 5 dni. Rano i wieczorem. Podmianki wystarczą do usunięcia leku. 

Możesz dodatkowo zrobić podmiankę 50% i podać tabletki Sera baktoforte w dawce 1 tabletka na 100 litrów. Po 5 dniach karmienia baktotabsami zrobić podmiankę i karmić przez tydzień 1x dziennie tylko Tropikalem spirulina forte 36% w płatkach.

• Lubię to 1