Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czas leci,  3-4 centymetrowe rybska od kwietnia zdążyły podrosnąć  / 6-8 cm /, więc chyba najwyższy czas  skorygować nieco jadłospis.  Prośba do kolegów o sugestie, jak dostosować  menu  w oparciu o produkty klasy Premium. 
 Obsada: 

-Labeotropheus fuelleborni Katale 

-Pseudotropheus acei Luwala 

-Metriaclima  msobo Magunga

-Chindongo sp. elongatus mphanga 

Karmienie dwa razy dziennie,  7 dni w tygodniu  

Do tej pory , zgodnie z sugestiami kolegów na etapie dobierania  obsady,  stosowałem poniższe: 

1. Tropical Pro Defence S - czy przejść już na XXS ?

2. Naturefood Cichlid Plant S- codziennie , czasem co drugi dzień- rano. Czy już przejść na większą granulację  ?

3. Spirulina w płatkach np.  Tropical Spirulina Super Forte 36%- codziennie,   przy drugim, popołudniowo- wieczornym karmieniu

4.  Tropical Soft Line America  sinking sticks - rano, co drugi- trzeci dzień 

W zapasach  mam jeszcze Tropical soft line Africa Herbivore sinking chips - granulacja ok 2-2,5 mm. Kilka razy podałem rozdrobnione i było szaleństwo . Myślicie, ze można by było tym karmić ryby bez rozdrabniania ? 

Wielka prośba do kolegów o opinie i sugestie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Waclaw napisał:

Tropical Pro Defence S - czy przejść już na XXS ?

A czy ten XXS to nie jest czasem drobniejszy od S ? 🤔

Ja wszystkie pokarmy granulowane namaczam przed podaniem więc nawet najmniejsze rybki radzą sobie z większą granulacją pokarmu...

Śmiało możesz zamienić Soft Line Smerica na tą Africa...

Edytowane przez Robson79
  • Lubię to 1
Opublikowano
39 minut temu, Robson79 napisał:

A czy ten XXS to nie jest czasem drobniejszy od S

Tu mnie zaskoczyłeś 😜. Może faktycznie tak jest- muszę sprawdzić jak to jest. 

53 minuty temu, Robson79 napisał:

Śmiało możesz zamienić Soft Line Smerica na tą Africa...

Jeszcze sporo zostało, wiec wykończę opakowanie, potem przejdę na Africa, jak sugerujesz. 

56 minut temu, Robson79 napisał:

Ja wszystkie pokarmy granulowane namaczam przed podaniem więc nawet najmniejsze rybki radzą sobie z większą granulacją pokarmu...

Co do namaczania- rozumiem, ze dajesz minimalną ilość wody, żeby powstała papka?

A ogólnie  uważasz, ze taki zestaw zapewnia kpl niezbędnych składników, czy coś należałoby dołączyć ?

Opublikowano

Witaj 

Spokojnie możesz przejść na większą gradację M w pokarmach Tropical Pro Defence, oraz Naturefood. 

Resztę bym zostawił bez zmian,bo z tego co piszesz ryby rosną, są zdrowe, to po co to zmieniać :)

• Lubię to 2