Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Bartek_De & @Bastian dziękuje!

Zapomniałem napisać, że po wielu przeczytanych stronach forum oraz na bazie własnych doświadczeń postanowiłem zrezygnować z namaczania pokarmów oraz dodatków typu mrożonki, warzywa i owoce. Głównie ze względu na wygodę.

Dodatkowo dostałem ostatnio puszkę karmy Tetra Malawi. Miałem opinię, że wszystkie pokarmy typu "malawi" w nazwie to badziew, a tutaj zaskoczenie po zagłębieniu się w skład. Jak dla mnie taka spirulina+. Zapach po otwarciu też bardzo specyficzny w porównaniu do innych pokarmów, które mam. Pyśki chętnie jedzą, ale moje są tak wygłodzone, że raczej na każdy pokarm by się rzuciły.

Cytat

Skład: glony (Spirulina 20%, Ascophyllum Nodosum 17%, Chlorella 3%), ryby i produkty pochodne z ryb, zboża, mięczaki i skorupiaki, roślinne ekstrakty białkowe, oleje i tłuszcze, drożdże.

Składniki analityczne: białko surowe 41%, oleje i tłuszcze surowe 6%, włókno surowe 2%, zawartość wilgoci 8%.

Teraz moje karmienie wygląda mniej więcej tak (rano + wieczór):

PN - tropical pro defence xxs + tetra malawi flakes
WT - naturefood premium chichlid plant s + hs aqua artemia flakes
ŚR - tropical spirulina super 36% flakes + tropical africa herbivore S

CZ - tropical pro defence xxs + tetra malawi flakes
PT - naturefood premium chichlid plant s + tropical krill flakes
SO - tropical spirulina super 36% flakes + -----
ND - ----- + tropical 3-algae tablets A (2 tabletki na szybę)

Z racji częstych wyjazdów zazwyczaj odpada sobota oraz piątek wieczór. Czyli głodówka wydłuża się z doby do dwóch/półtorej.

W karmieniu pomaga mi plastikowy kieliszek. Pokarm najpierw ląduje w nim. Dzięki temu mam możliwość manewrowania z pokarmem i zawsze ląduje w wodzie tyle pokarmu ile mniej więcej bym chciał.

• Lubię to 1
Opublikowano

Z racji częstych wyjazdów weekendowych przypomniałem sobie o kamerce niani, którą dostaliśmy z jakiegoś tam programu prawie 6 lat temu jak urodził się nasz pierwszy syn.

Pomyślałem sobie, a uruchomię, będę spokojniejeszy, a że w kamerce można ustawić czułość ruchu i dźwięku to może coś usłyszę w wigilię. Niestety jedyne głosy jakie słyszałem to zostaw już ten browar...

Screenshot_20211225-001115_CareCam.thumb.jpg.b9f0f468c0231cbad299995d18bb7edc.jpg

Screenshot_20211224-212146_CareCam.thumb.jpg.268aefa1c8bf94dc699af6a07fafcbf3.jpg

Screenshot_20211224-212205_CareCam.thumb.jpg.daf24d95c67426755c2eb319d6b03f2b.jpg

Screenshot_20211224-211630_CareCam.thumb.jpg.4e72588b0e5ef1d0aa63dd9b6f3ec8b6.jpg

Szału nie ma, ale zawsze podczas wyjazdów mogę zerknąć czy wszystko w porządku plus dodatkowo czujnik ruchu i dźwięku automatycznie nagrywa obraz wstecz i w przód po kilka minut. W kamerce też jest głośnik i mogę mówić, ale w przypadku ryb to raczej mało przydatna funkcja  ;)

A Wy macie kamerki, polecacie coś?

• Lubię to 6
  • Haha 1
Opublikowano

Zwariowane, ale w sumie ciekawe z tą kamerką. Ale Żonie nie będę chyba mówił bo i tak jest zazdrosna o ryby :)

Też uruchomie z ciekawości, bo rzeczywiście ryby inaczej się zachowują jak nikogo nie widzą w pobliżu. Moje nauczyły się i nie wiem jak, ale z około 4,5 metra mnie rozpoznają. Czasami głowę wystawiam delikatnie zza rogu żeby je obserwować. A jak tylko zobaczą całą postać to amok jest i skandują :"jeść, jeść, jeść". Synodontis robi "am am" jak się go zaczepia. 

Ech... Idę po pieroga :)

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Ja mam takie.dwie.

https://www.amazon.de/dp/B08FCDJDZ9/ref=cm_sw_r_apan_glt_i_E1C8E1KP25B4MW5MWARE?_encoding=UTF8&psc=1

Kosztowała grosze i dodatkowo dawali drugą gratis po wystawieniu recenzji na Amazon. Z tego co widzę obecnie niedostępne, ale w coś takiego celuj. Moje oczekiwania spełnia w 100 procentach. A nawet liczyłem się z tym, że za takie pieniądze będzie słabsza.

Edytowane przez pulpet
  • Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jutro od 9:00 do 14:00 mają wyłączyć prąd. Czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu. Mam nadzieję, że raczej skróceniu, bo montują wyłączniki p.poż., a z tego co widziałem to mają wszystko gotowe i muszą chyba tylko wpiąć się w tablice. 

Przypomnę filtrację:

- hmf na falowniku

- 2x kubły ultramax 1500 z gąbką, ceramiką, złomem koralowym

Pokarm podałem dzisiaj rano, bo nie wiedziałem, że wyłączą. Następne karmienie, jutro wieczorem?

Jeśli zmieszczą się w pięciu godzinach to nic nie robić z filtracją? Czy kubły otworzyć od razu dla spokoju? W domu będę po 11:00.

Dla mnie sytuacja nowa, bo od 15 lat albo i dłużej nie miałem nawet minutowej awarii czy przerwy.