Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sypanie większej ilości nie pomoże, a na pewno zaszkodzi. To, że nie widzisz jak jedzą nie znaczy, że nie jedzą nic lub nie dadzą sobie rady. Maluchy przy dorosłych rybach też nie wychodzą, a część z nich przeżywa.

Moim zdaniem problem na pewno jakiś jest. Nawet 1-2 cm będąc same w zbiorniku powinny czuć się swobodni. Oby to był problem jedzenia/głodówki. Sprawdź jeszcze raz parametry (jeśli masz kropelkowe testy). Może być też problem ze światłem (słońce lub inne źródła światła które je stresują).

• Lubię to 1
Opublikowano

Napisz kolego, jak i kiedy wystartowałeś ten zbiornik, bo widzę, że całkiem niedawno jeszcze szukałeś filtra a już ryby pływają, te parametry wody które podałeś zwiastują kłopoty o ile są dobrze zmierzone. Zbyt obfite karmienie tylko w tym pomoże. Opisz filtracje i podaj wiarygodne parametry wody. Pewnie nowy temat o tym przydałoby się założyć.

• Lubię to 1
Opublikowano
39 minut temu, pulpet napisał:

Napisz kolego, jak i kiedy wystartowałeś ten zbiornik, bo widzę, że całkiem niedawno jeszcze szukałeś filtra a już ryby pływają, te parametry wody które podałeś zwiastują kłopoty o ile są dobrze zmierzone. Zbyt obfite karmienie tylko w tym pomoże. Opisz filtracje i podaj wiarygodne parametry wody. Pewnie nowy temat o tym przydałoby się założyć.

Baniak chodził ponad miesiąc przed rybami, filtra szukałem bo miałem jakiś czeski że było go słuchać u sąsiada w domu... Póki co padło na hw304 w koszach jest gąbka, ceramika, zeolit, purigen saszetka. W czym przeszkadzają parametry? Nie bardzo rozumiem. Jest sam kubełek na zasysie dodatkową gąbka. Cyrkulacja ok, wszyskie śmieci, resztki i kupy wciąga filtr. Parametry takie jak podałem sprawdzam co dwa dni bo byłem zestresowany brakiem apetytu, o czym też inni użytkownicy zdążyli mi powiedzieć co jest przyczyną. 

Godzinę temu, ziemniak napisał:

Sypanie większej ilości nie pomoże, a na pewno zaszkodzi. To, że nie widzisz jak jedzą nie znaczy, że nie jedzą nic lub nie dadzą sobie rady. Maluchy przy dorosłych rybach też nie wychodzą, a część z nich przeżywa.

Moim zdaniem problem na pewno jakiś jest. Nawet 1-2 cm będąc same w zbiorniku powinny czuć się swobodni. Oby to był problem jedzenia/głodówki. Sprawdź jeszcze raz parametry (jeśli masz kropelkowe testy). Może być też problem ze światłem (słońce lub inne źródła światła które je stresują).

Co do światła też jest taka możliwość, jest zamocowany halogen led, nie przez moja osobę. Belka jest już zamówiona. 

Opublikowano

Problem w tym, że zerowe NO3. Wskazuje to na niedomkniety cykl azotowy. Ale z drugiej strony purigen może mieć wpływ na to. Jak jesteś pewien, że z chemią wody wszystko ok. to tylko się cieszyć i patrzeć jak rybki rosną.

Opublikowano
20 minut temu, pulpet napisał:

Problem w tym, że zerowe NO3. Wskazuje to na niedomkniety cykl azotowy. Ale z drugiej strony purigen może mieć wpływ na to. Jak jesteś pewien, że z chemią wody wszystko ok. to tylko się cieszyć i patrzeć jak rybki rosną.

Wydaje mi się, że ok. Akwaria już jakiś czas posiadam, natomiast jest to moje 1 Malawi. Tak jak pisałem, wyżej zestresowany jestem tym nie jedzeniem ale czasu osób napisało że tak ma być. Być może winny jest ten halogen led który już był w pokrywie ale jak wspominałem belka led już jedzie. Być może moja za mocne światło i się boją 🤷‍♂️

Opublikowano

Akurat dla mnie twoje ryby zachowują się tak jak powinny. Mam podchowany narybek w osobnym akwarium i też częściej pochowany niż pływający swobodnie. Wychodzi do jedzenia i wraca w zakamarki. Taka jego natura. Natomiast w prawidłowo funkcjonującym zbiorniku NO3 powinno być wykrywalne. Purigenu nie używałem i nie wiem czy jest w stanie odessać do zera, ale wątpię. Więc jeżeli testy robisz prawidłowo, to może się zdarzyć, że za chwilę będziesz się borykał z podwyższonym NO2 i takie tam. A zalegający niezjedzone pokarm spotęguje to zjawisko. Dlatego pytałem.

9 minut temu, SzymiONY napisał:

Być może winny jest ten halogen led który już był w pokrywie ale jak wspominałem belka led już jedzie. Być może moja za mocne światło i sięb oją 

Nie włączajaj ze dwa dni i się przekonasz.

• Lubię to 1