Skocz do zawartości

Poszukuję informacji nt Copadichromis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden z poszukiwanych przeze mnie gatunków, okazuje być P. sp. Mandalawi //ex. sp mbama (źle oznaczyłem jako sp Maison).
Mimo duzych rozmiarów ryba bardzo spokojna, w skali cipowatości idzie łeb w łeb z fire-crest. Kolejny przykład skrajnie spokojnej nonmbuna, przy której Lethrinops spp. to szatany. Dokopałem się do artu Edka, który opisuje je jako gatunek z grupy P. electra (imo nie są nawet podobne :P). U mnie w zbiorniku to jedyny przedstawiciel nonmbuna, który absolutnie brzydzi się kopaniem w piasku. Większość czasu przebywa w górnych częsciach zbiornika (nie wiem, czy ma to związek ze sposobem życia/ brakiem asertywności/ czy wypadkowa wielu czynników.

Fire-crest w dalszzym ciągu bywa wybarwiony. Z reguły, podobnie do samicy, jest ślicznym, mieniącym się na srebrno śledziem.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sabotage napisał:

Jeden z poszukiwanych przeze mnie gatunków, okazuje być P. sp. Mandalawi //ex. sp mbama (źle oznaczyłem jako sp Maison).
Mimo duzych rozmiarów ryba bardzo spokojna, w skali cipowatości idzie łeb w łeb z fire-crest. Kolejny przykład skrajnie spokojnej nonmbuna, przy której Lethrinops spp. to szatany.

Miałem kiedyś młode od ok. 9cm Placidochromis sp. "mbamba" w układzie najprawdopodobniej 2+3. Miały być reprezentantem Placidochromisów w łagodnej obsadzie non-mbuna - gatunkiem nie większym i spokojniejszym od P. phenochilus Mdoka. Na zdjęciach samiec i samica oczywiście jeszcze nie wybarwione zaraz jak je nabyłem. Moje oczywiście bardzo subiektywne obserwacje (zwłaszcza że porównanie dotyczyło ryb jeszcze nie w pełni dorosłych mbamba - mdoka) były takie, że Placidochromis sp. "mbamba" były bardzie agresywne od Placidochromis phenochilus (i wewnątrzgatunkowo i międzygatunkowo). Spotkał mnie duży zawód, bo liczyłem że będzie odwrotnie. Według mojej wiedzy najczęściej spotykanymi nazwami handlowymi Placidochromis sp. "mbamba" są: Placidochromis gold Mbamba Bay, Placidochromis sp. electra superior "Mandalawi" i Placidochromis sp. superior "Mandalawi".

732859613_P.mbambasamiec.thumb.JPG.83b56648ef3c8b00fd5b37564632b58a.JPG77549524_P.mbambasamica.thumb.JPG.bf31832f901928d7576e70a0ce6097a9.JPG

Edytowane przez tom77