Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli problemem nie są duże widoczne gołym okiem cząstki, tylko niezadowalająca przejrzystość wody, to szukałabym rozwiązania w absorbcji chemicznej. Piszesz, że masz większy przyrost glonów. Odkąd absorbuje sztucznie NO3 i PO4 glony  niestety zdecydowanie zwolniły. Kolega @piotriola jest wg mnie niezłym ekspertem w te klocki. Proporcje, bakterie i te sprawy. Może się wypowie. Ale ogólnie tam bym szukał krysztalicznie czystej wody.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jak dla mnie już jest fajnie, rybki rosną, śmiecą, karmisz. U mnie pływają jeszcze drobinki powietrza. Tak się splatają cyrkulacje, filtracje i i inne pierdoły. Ogólnie nie czepiałbym się tego co u Ciebie. Ale jak sądzisz że można lepiej to działaj👍.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Po konsultacji z jednym z forumowiczów, chyba postawie na pompę lub Fluval FX 6 + prefiltr z korpusu. Wyjdzie drożej ale będzie "kozak" 💪👍😉

Edytowane przez Tabs13
Opublikowano
W dniu 14.09.2021 o 21:27, Tabs13 napisał:

u mnie tak to wygląda jak na załączonym foto, jak dołożę jakiegoś "kozaka" za bioflow to będzie petarda

Witaj, tak się dzieje gdy ryby dorastają ale to już zauważyłeś więcej śmiecą i zachodzą pewne zmiany w akwarium. Nie ma problemu gdy ryby są małe, łatwiej zbiornik utrzymać klarowny. Większy filtr zapewne coś zmieni, ale kupno fx mocno bym przemyślał.
Nawet obfite podmiany wody mimo że wskazane, mogą po pewnym czasie powodować zwiększenie różnych soli w wodzie akwariowej. Podobnie dzieje się gdy uzupełniamy wodę która nam odparuje. Mimo że kontrolujemy niektóre parametry, akwarium naturalnie się starzeje. Zdjęcie które wstawiłeś nie wskazuje na jakąś tragedię,mam podobne zdanie jak pulpet.

• Lubię to 4
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Witam, 

Odnośnie filtracji zdecydowałem ,że za bioflow wstawię (filtrację mechaniczną z wykorzystaniem korpusu narurowego).

P.S dzięki za wasze komentarze i prywatne wiadomości-czas brać się do roboty!😉

Opublikowano

Filtrację postanowiłem zamontować na stelażu. Wrzucam fotkę dla zainteresowanych (jak mniej więcej stelaż będzie wyglądał).

IMG_20210920_085823.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Próba szczelności - czas start!!! 😀 Jeszcze kilka poprawek i będę montował filtrację.

Pierwsze spostrzeżenie od startu - pompa nie należy do "najcichszych"(na szczęście akwarium stoi w salonie).😉

Dla zainteresowanych-zdjęcia.

IMG_20210930_140039.jpg

IMG_20210930_140025.jpg

IMG_20210930_140051.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano
18 minut temu, Tabs13 napisał:

pompa nie należy do "najcichszych"(na szczęście akwarium stoi w salonie).😉

Powinna być cicha. Może metalowa konstrukcja powoduje przenoszenie dźwięków. Odizoluj ją czymś od metalu, powinno zrobić się ciszej.

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1