Skocz do zawartości

Diody Power LED, moduły led, paski oraz taśmy led. Ogólna dyskusja dotycząca tego rodzaju oświetlenia akwarium.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Udało się już kupić 700mA z pomocą @aurban6;) Kończę lutować dzisiaj/jutro. Czekam jeszcze tylko, aż zasilacz do mnie dotrze.

Jeden zestaw zrobilem na 2x350mA, nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował ;)

• Lubię to 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Skończyłem i mam kilka spostrzeżeń. Zgodnie z tym co pisaliście wcześniej, na sterowniku 1x700mA diody święcą jaśniej. Nie ma jakiejś super dużej różnicy, ale jednak jaśniej. To co mnie niepokoi, to głośność sterownika 700mA. Jak zestaw działa na 100% to jest cisza, ale jak tylko zmniejszę moc świecenia to zaczyna brzęczeć na tyle, że jest to uciążliwe. Macie pomysł jak się tego pozbyć? Sterownik wlutowany przed samymi diodami. V- in V+ in na wejściu, V- out V+ out w kierunku diod, złącze DIM wolne. Na 2x350mA jest cisza.

Opublikowano (edytowane)

Na wyjściu z zasilacza dajesz 2 kondensatory duże, ale jakie, to ci nie powiem. Ale masz fotę moich - wpinasz równolegle.

Tak ze 4-5cm mają długość.

20211202_163831.thumb.jpg.da39eb996c96c8d7f67c49f27c412969.jpg

Edytowane przez Falcowski
  • Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 2.12.2021 o 16:38, Falcowski napisał:

Na wyjściu z zasilacza dajesz 2 kondensatory duże, ale jakie, to ci nie powiem. Ale masz fotę moich - wpinasz równolegle.

Dorzucilem 2x 2200 mikro faradów, ale dalej brzęczy jak wściekłe 😕

• Smutny 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.12.2021 o 19:18, bojack napisał:

Dorzucilem 2x 2200 mikro faradów, ale dalej brzęczy jak wściekłe 😕

To już nie wiem, jak pomóc. Moje też chyba były tej pojemności. Na piszczenie pomaga. Może u Ciebie jest tak mocne, że nie wystarczyło. 

Może wymień driver.

• Lubię to 1
Opublikowano
15 godzin temu, Falcowski napisał:

Może wymień driver.

Tak chyba ostatecznie zrobię. Spróbuję też może z większymi kondensatorami - drogie nie są. Dzięki

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłem belke na diodach 1w w sumie 32 diody, do tego 5 szt vnk11 i zasilacz MW 24v 100W. Czy to normalne że przy ustawieniu dokladnie 24v na zasilaczu belka według watomierza pobiera 46w? 

Opublikowano (edytowane)

Aż tak się na elektryczności nie znam, żeby to policzyć, ale straty na sterowniku, na driverze, na długości przewodu zawsze jakieś będą. Nie wiem też, czy sprawność zasilacza ma znaczenie. Tak więc straty tak, jak duże to nie wiem. 

Co więcej, jak na zasilaczu ustawiłeś 24V?

Jak połączyłeś 32 diody w 5 szeregów? Jakie miały napięcia te diody? Zapewne jak w danym szeregu (na pojedynczym driverze) dodasz napięcia diód, to będzie mniej niż 24V, więc wszystko co jest różnicą idzie w komin. Najoptymalniej, czyli taki best practises, jest ustawiać tak do 22V szeregi, wtedy najmniejsze straty są, ale zawsze są.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

tak jak ci kiedyś pisałem, 1 kanał 2x ( 6 x BRIDGELUX 10000K 3.0V - 3.4V ) , 1 kanał (6 x BRIDGELUX 10000K 3.0V - 3.4V), 1 kanał 2x ( 5 x 1W EPISTAR ROYAL BLUE 3,2V - 3,4V i 2x Deep Red 2,0V - 2,4V) , gdybym wiedział że tyle Watów pójdzie w próżnię to wcisnął bym jeszcze po diodę 10000k, 

kupiłem zasilacz z potencjometrem, nim ustawiłem równo 24V, ustawiałem bez obciążenia, ale sprawdzałem po ok godzinie pracy i nadal jest 24v, belka po godzinie pracy na 100% nagrzewa się do ok. 40 stopni, oby te straty przełożyły się na oszczędności na grzałce :)

Edytowane przez Nath_147
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.12.2021 o 12:39, Nath_147 napisał:

... ( 5 x 1W EPISTAR ROYAL BLUE 3,2V - 3,4V i 2x Deep Red 2,0V - 2,4V)

I to świeci?

W dniu 23.12.2021 o 12:39, Nath_147 napisał:

belka po godzinie pracy na 100% nagrzewa się do ok. 40 stopni, oby te straty przełożyły się na oszczędności na grzałce :)

na pewno się przełoży - ja grzeje tylko lampą.