Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nieustannie walczę z tym, aby w akwarium była jakaś równowaga. Zmieniłem ostatnio oświetlenie na nieco mocniejsze i ku mojej radości pojawiły się zielone glony. Oczywiście, małe plamy, które dodały uroku. Powoli sobie rosły a teraz na jednym z wapieni nagle kolor zmienił się z zielonego na taki brudny, pleśniowy, siny. Może to sinice? Oby nie. Chciałem się tylko podpytać czy mam panikować czy nie? Dodam, że ciągle mam bardzo wysokie fosforany mimo iż znacznie ograniczam karmienie. 

Nawet teraz rano ciężko jest zrobić zdjęcie bo ryby są tak głodne że zasłaniają obiektyw.

Pierwsze zdjęcie to zielone glony, które zwolniły nagle. A na drugiej dekoracji było tak samo zielono, jest 30cm dalej.

IMG_20210512_084256.jpg

IMG_20210512_084348.jpg

Opublikowano
W dniu 12.05.2021 o 13:07, bojack napisał:

Drugie zdjęcie to krasnorosty. Na pierwszym zapewne początek zielenic.

Dzięki bardzo za odpowiedź. To nie panikuję. Tylko nie wiem dlaczego zielone glony znowu zanikają. Tydzień wcześniej były mocniej zielone. Z dnia na dzień coraz słabsze są. 

Opublikowano

Poczytaj o glonach jest ich naprawdę sporo. Zeby rosły te, których oczekujesz, musisz spełnić kilka warunków, a czasami zwyczajnie poczekać. Zielenice są podobno wrażliwe na związki wynikające z metabolizmu ryb, ale tą informację wyczytałem kiedyś w necie więc nie wiem ile w tym prawdy. Jeżeli to prawda, to wysoki poziom fosofranow może świadczyć o tym, że związków przemiany materii jest w zbiorniku dużo. Krasnorosty natomiast lubią kwasy organiczne więc to by się zgadzało z tym co obserwujesz.

Póki co nic nie kombinuj, czekaj aż zbiornik w pełni dojrzeje ;)