Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

tytuł jak najbardziej poprawny :D

sprawa wygląda tak, mam akwarium 260L, ale robię twardy restart by nic złego nie przytargać z poprzedniej aranżacji (roślinne, skalary itd)

Jednak cały start nowego akwa opóźni mi oczekiwanie na tło strukturalne (4-5tyg), dodać do tego start biologii to wyjdzie ponad 2mc.

Pomysł mam taki: w czasie kiedy będę oczekiwał na tło srukturalne, zaleję kubełek Oase biomaster 600 i uruchomię go w kostce 20L(taką mam) i niech pracuje i mnoży ile da radę bakterie. Później tylko montaż tła, zalanie akwa i podłączenie filtra (oczywiście ciągłe testowanie parametrów)

Czy to ma jakikolwiek sens?

Opublikowano

Siema, myślę że ma weź tylko w tych 20 litrach zostaw że dwie 3 rybki, by je karmić by bakterie miały się czym żywić, oczywiscie mniejsze rybki nie skalary😉, jak masz to zostaw np zbrojnika bo jeśli jest większy to będzie dość brudził. 

Albo opcja dwa, zostaw akwarium niech chodzi jak przyjdzie tło, opróżnij zostaw kubełek czy jaki tam masz filtr otwarty zalej bańkę z powrotem włóż filtr 2-3dni będą wahania pozniej zamówić ryby i cieszyć oko 😁

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Jeb_us napisał:

Albo opcja dwa, zostaw akwarium niech chodzi jak przyjdzie tło, opróżnij zostaw kubełek czy jaki tam masz filtr otwarty zalej bańkę z powrotem włóż filtr 2-3dni będą wahania pozniej zamówić ryby i cieszyć oko 😁

i nad taką opcją też myślę, nie wiem tylko czy szybko dostanę nową szafkę pod akwa. Wtedy bym zalał puste akwa, biologia czas start, przyjdzie tło to zleję wodę do 200L beczki na 3 dni i gitara.

Jednak muszę mieć opcję A i B, bo zwariuję chyba jak będę musiał czekać 2-3mc🙃

Edytowane przez freelanc3r