Skocz do zawartości

Fosforany itp. przyjemności

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Mam malutki problem z fosforanami. Okrzemki uwielbiają atakować moje akwarium, mam paskudną wodę ale też i nieustannie wysoki poziom fosforanów.

Zakupiłem testy kropelkowe do po4 salifert, bo tu na forum wyczytałem że są jednymi z lepszych. 

Nie jestem pewien czy dokładnie odczytuje wskazania z testów. 

W skrócie pierwsze testy i woda wyraźnie niebieska. Po walce z po4 za pomocą microbe lift phos out granulki , jest różnica bo powoli znikają okrzemki, szyby ładniejsze. Ale nadal fosforany wysokie. No3 ciągle w okolicach 30. 

Kombinuję jak zapanować nad no3 aby było niższe ale boje się żeby sinice nie pojawiły się podczas eksperymentu :)

Mimo bardzo wysokich fosforanów to woda kryształ. Może za dużo wymyślam? A może  niewiele zmienię bo ryb dużo? 

Bardzo bym chciał aby zielone glony się pojawiły, chociaż w małej ilości. Ze 2-3 miesiące temu trochę zielono się zaczęło robić a później nagle brąz

Pomijając drobne różnice kolorystyczne to wynik testu raczej kiepski jest? Załączam fotę. 

IMG_20210413_092151.jpg

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano

Przejrzyj sobie ten temat. Zapewne jest to ten sam problem:

U mnie okrzemki pojawiają się tylko w miejscach gdzie dociera mniej światła. Tam gdzie światło jest silniejsze jest albo czysto albo rosną krasnorosty.

Opublikowano
7 godzin temu, bojack napisał:

Przejrzyj sobie ten temat. Zapewne jest to ten sam problem:

U mnie okrzemki pojawiają się tylko w miejscach gdzie dociera mniej światła. Tam gdzie światło jest silniejsze jest albo czysto albo rosną krasnorosty.

Dzięki za info. Każde słowo jest pomocne. Ten i podobne tematy przeczytałem i nadal gubię się w tym. 

Opublikowano

witam, dziś wykonałem test wody na fosforany, wynik 0,2 test kropelkowy JBL. Jak to możliwe, że mimo licznej obsady w 60L i przy braku roślin odnotowałem taki wynik?. Używam około 800ml zeolitu od miesiąca, czy on ma na to wpływ? Miałem problem z Kransorostami obecnie zniknęły całkowicie, czy to tylko zasługa zeolitu?

Opublikowano
5 godzin temu, mody_efol napisał:

witam, dziś wykonałem test wody na fosforany, wynik 0,2 test kropelkowy JBL. Jak to możliwe, że mimo licznej obsady w 60L i przy braku roślin odnotowałem taki wynik?. Używam około 800ml zeolitu od miesiąca, czy on ma na to wpływ? Miałem problem z Kransorostami obecnie zniknęły całkowicie, czy to tylko zasługa zeolitu?

Czasami też zmiana jedzenia lub ograniczenie go mogą mieć na to wpływ. Ja u siebie próbuje mniej karmić towarzystwo i chyba jest lepiej wizualnie, ale parametry kiepskie

Opublikowano

jestem początkującym akwarystą ( baniaczek mam rok ), byłem pewny, że PO4 będzie na wysokim poziomie a tu niespodzianka. Co do dawkowania pokarmu, rzeczywiście wdarł się syndrom początkującego akwarysty, czyli za dużo pokarmu - obecnie spokorniałem