Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Postanowiłem założyć nowy temat odnośnie mojej 200tki. Po dwóch latach, małych lub większych problemach, zmianie obsady, czas na projekt 2.0 👌🏻 

Aktualnie akwarium 100x40x50. 
Filtracja: hydor prime 20, aquael turbo2000 z prefiltrem eheim, cyrkulator 2000. 
Oświetlenie: t5 światło białe + aquael lessy slim actinic.

Na początku był łupek. Wraz z nim pływały tropheops chilumba orange - sztuk 20. Problemy? Duża plochliwosc, wszystkie ryby zdominowane przez samca alfa.

Następnie więcej łupka. Do tego redukcja - zostały dwa samce i 6 samic. Problemu te same. 

Następnie serpentynit. Zmiana obsady na 12x labidochromis perlmutt oraz 12x cynotylapia zebroidoes jako reef. Akwarium wyglądało lepiej. Problemy? Filtracja, płochliwosc.  Wcześniej problem z „kupami” występował pewnie ale pewnie nie zwróciłem uwagi. 

Po dwóch latach nierównej walki, systematycznemu zwiększaniu wiedzy o Malawi, technice nadszedł czas zmian. 
Akwarium niestety musi zostać tej wielkości - Nie ma miejsca na nie nigdzie indziej. 
1. Szafka. Szafka na której stoi ma wysokość 50cm. Jest ona z litego drewna. Stolarz ma podwyższyć ją na 75cm - lepsza prezentacja zbiornika plus może zmniejszona plochliwosc.

2. Oświetlenie. Już zamówione. Aqua dreams Africa 4K. 🇦🇫

3. Akwarium. Wymiar zostanie - na dniach podejmę decyzje co do sklepu w którym zamówię Opti white 😻😊

4. Kamienie. 4 duże moduły zamówione w Terrart - pracownia terrorystyczna - kamienie wolnostojące.

5. Filtracja. Zdecydowałem się na budowę kaseciaka. Chce oprzeć na dcp2500(chyba nie pomyliłem :D) lub atmanie306. Raczej zdecyduje się na droższa opcje by moc regulować sile siku poza akwarium. Montowany będzie na tył akwarium.

6. Kamienie - reszta kamieni to będzie oczywiście serpentynit.

7. Obsada. Pozostanie obecna - zredukowana.

Wątpliwości:

a) Rozważam niebieskie tło. Z racji tego ze to otwarty zbiornik, jedyna opcja jaka widzę to zamówienie pcv w kolorze niebieskim i tez takiego samego koloru formatkę na tło. Wtedy kaseciak na silikon do tła a tło na silikon do tylu akwarium. Ma to sens ?

b) kolorystyka obsady. Niestety przy tragicznym moim oświetleniu prawie ryb nie było widać w pełni okazałości, a wiec nie mam pewności czy dobrze będzie się prezentować ..

c) Kaseciak. Zrobić turbo kaseciaka czy zwykłego? Użyć mniejszej pompy czy lepszej ? Biorąc pod uwagę ze to mały zbiornik..

W galerii póki co fotki obecnej/poprzednich aranżacji ..

2EE2891F-82C0-4703-8E67-E25F8085C233.jpeg

8A424D42-07BE-4C60-966F-F553A0CC3E5A.jpeg

F20E656A-9BE6-414A-B2D2-00AD6A280E2E.jpeg

DF9B03C7-86E4-446D-A4EF-2CE37ADD1778.jpeg

744660B1-08F8-432D-9B82-9A92E58EEAD0.jpeg

029123C4-6359-4D85-BFF1-F807709DDB4C.jpeg

236B7458-9E6F-4F8E-A058-B5B674490BBA.jpeg

• Lubię to 1
Opublikowano
13 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Tropheops chilumba orange  chyba dwa samce w Ikolii ostatnio widziałem.

Ja swoje oddałem w tamtym roku jakiejś osobie z fb 😛

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

f3c52515025728454725ec75484054ef.jpg
Akwarium przyszło. Kaseciak zmontowałem - pompa dcp2500, w środku gąbka 2cm, pod pompą garść ceramiki.
Na tył naklejona okleina meblowa, śle chyba faktycznie zamówienie spienione PCV na tło.