Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry😀 mam pytanie co do moich pyszczaków saulosi bo mam problem z rozpoznaniem płci wyśle 2 zdjęcia poniżej. Oba są żółte jedna ma ok. 4 cm (ta z pierwszego zdjęcia), a druga  ma 2-3 cm (ta z drugiego zdjęcia). Niestety trudno było mi je uchwycić na zdjęciu  dlatego fotki  mogą być trochę rozmzane, nie wyraźne i słabej jakości. Ale co do tych 2 to nie jestem pewien codziennie na nie patrze przyglądam się i codziennie stawierdzam mam inne zdanie co do ich płci. Miałem już dużo tych pysiów i za każdym razem ich płeć jest dla mnie bardzo trudna do rozpoznania. Nie wiem czyemu ale zawsze same samce mi wychodzą. Trudno mi w sklepie stwierdzić czy to samica czy samiec, zazwyczaj jak kupowałem i myślałem że to samica to okazywała się samcem. Straciłem już tyle nerwów żeby rozpoznać ich płeć że muszę zapytać kogoś innego o jego opinie co do tych saulosi. Bardzo bym prosił o odpowiedź😁. Z góry dzięki i pozdrawiam🤩.20210303_104248.thumb.jpg.14fafcea408f2c46d53525af993b63fe.jpg20210302_111153.thumb.jpg.21599495be448cee05e5a8d0314b62b6.jpg

Opublikowano

Byłoby dużo łatwiej gdyby zdjęcia były bardziej ostre i wykonywane dokładnie prostopadle do boku rybci. Ten na pierwszym zdjęciu, to stawiałbym na samca - zaostrzone płetwy grzbietowa i odbytowa, ale mogę się mylić. Na drugim zdjęciu niezbyt coś widać.

Opublikowano
6 minut temu, matejk napisał:

Za małe ryby żeby stwierdzić płeć, ewentualnie można spojrzeć "pod ogon" ;)

Saulosi są łatwe w rozróżnieniu szczególnie po pletwie ogonowej. Ja u siebie strzeliłem w 10, ale możliwe że rybki były ciut większe.

Opublikowano
4 godziny temu, bojack napisał:

Ten na pierwszym zdjęciu, to stawiałbym na samca - zaostrzone płetwy grzbietowa i odbytowa

Płetwa grzbietowa wydaje się ostra, bo jest załamana. Tak jak napisał @matejk ryby są za młode aby stwierdzić płeć.

Opublikowano
5 godzin temu, bojack napisał:

Saulosi są łatwe w rozróżnieniu szczególnie po pletwie ogonowej. Ja u siebie strzeliłem w 10, ale możliwe że rybki były ciut większe.

Nie wiem co ma wspólnego płetwa ogonowa z płcią... 🤔 Pozatym przy Saulosi to nawet po roku można myśleć że ma się samicę a wychodzi że ukryty samiec... 

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, Bartek_De napisał:

Płetwa grzbietowa wydaje się ostra, bo jest załamana.

No dokładnie, ale po obserwacji wydaje mi się że już u bardzo młodych osobników widać jest różnicę.

56 minut temu, Robson79 napisał:

Nie wiem co ma wspólnego płetwa ogonowa z płcią... 🤔

No no, chodziło mi o płetwę odbytową, pomyłka. Dzięki za czujność.

59 minut temu, Robson79 napisał:

Pozatym przy Saulosi to nawet po roku można myśleć że ma się samicę a wychodzi że ukryty samiec... 

U mnie trzy samce ujawniły się dość szybko i jeszcze przed wybarwieniem udało się trafnie ustalić płeć, ale tak jak pisałem wcześniej, możliwe że rybcie były odrobinę większe. 

Nie wyobrażam sobie natomiast, aby w zoologicznym po chwili obserwacji trafić w samice.