Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Dawid K napisał:

Chyba przez ponad dwa tygodnie by się oswoiły a moje dalej blade

Jak możesz to wstaw jeszcze jakieś fotki tych ryb. Przypomniało mi się, że kiedyś znajomy miał podobny problem. Jak się później okazało to część ryb była rdzawymi a część Labidochromis sp. Hongi... 🤔

Opublikowano
34 minuty temu, Robson79 napisał:

Jak możesz to wstaw jeszcze jakieś fotki tych ryb. Przypomniało mi się, że kiedyś znajomy miał podobny problem. Jak się później okazało to część ryb była rdzawymi a część Labidochromis sp. Hongi... 🤔

Wieczorem wstawie, ale że rdzawe okazały się hongi? Ciekawe

Opublikowano
2 godziny temu, Dawid K napisał:

Wieczorem wstawie, ale że rdzawe okazały się hongi? Ciekawe

Widocznie gościu, który sprzedawał rybki miał różne gatunki w jednym akwarium i widocznie złapał nie to co powinien. 

Opublikowano

U mnie dość długo nieco wystraszone były ryby i kolory też nijakie. Z czasem dopiero zaczęło się coś klarować. Inna sprawa to czystość gatunku. Może to miks z czymś podobnym. 

Ja np kupiłem w grudniu piękne stado saulosi i dwa Yellow i nic z tego nie jest ani saulosi ani Yellow. Masakra. Część to piękne Red Red. Wszystko nie tak, a byłem mocno zapewniany że to czyste gatunki. A najlepsze jest to, że i zachowanie tych ryb było jakieś takie dziwne. Jak chciały jeść to czekały już w rogu akwarium, a jak się najadły to szły odpoczywać między dekoracjami. Fajnie. Żona powiedziała pewnego dnia że ryby ładne, ale jest nieco rozczarowana bo wszystko jest w odcieniu pomarańczowym. Nic się nie wybarwialo. Takie nijakie. A ostatnio zobaczyłem w jednym w sklepie piękności zupełnie innego kalibru i stwierdziłem, że skoro i tak obsada jest bez sensu to gorzej być nie może. 

Po wpuszczeniu 10 sztuk nowej ekipy nagle te moje podróbki całym stadem wyszły z pomiędzy kamieni i dołączyły do nowych tworząc piękną ławice. Szkoda że tego nie nagraliśmy. Bardziej się zastanawiałem kto w łeb dostanie a tu od tego dnia wszystkie ryby nabierają lepszych barw, lepsze nastroje, pływają wszędzie. Różne gatunki pływają razem. Dziwne to wszystko. Po prostu inne akwarium. 

Sorry, że tyle napisałem ale w skrócie proponuje dać im trochę więcej czasu i czasami jakaś drobnostka w akwarium może sprawiać że ryby czują się nieswojo i stąd te podejrzane ubarwienie.