Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich...Chciałbym się dowiedzieć, czy mój Cykl Azotanowy przebiega prawidłowo, i przypuszczalnie kiedy będę mógł wpuszczać rybki.

Proszę o opinie i porady, jak dalej prowadzić moją biologię w akwarium by prawidłowo zamknąć cały cykl azotanowy.

Posiadam akwarium 375L który zalałem 30.01.2021 po wcześniejszym włożeniu kamieni i zasypania żwirkiem do mojego akwarium weszło 320L wody.

W poniższym linku prezentuję swój zalany zbiornik z całym osprzętem jaki zamontowałem.

Do pomiaru wody używam walizkowych testów kropelkowych firmy JBL

Pierwsze pomiary wody po zalaniu akwarium 30.01.2021

PH - 8

NO2 - 0,01

NO3 - 0,5

NH3 -0

Drugi pomiar wody 4.02.2021

PH - 8

NO2 - 0,1

NO3 - 3

NH3 - 0

Trzeci pomiar wody 7.02.2021

PH - 8

NO2 - 0,6

NO3 - 5

NH3 - 0

Czwarty pomiar wody 12.02.2021

PH -8

NO2 -  między 0,01 a 0,025

NO3 - 5

NH3 - 0

Tak wygląda mój Cykl Azotanowy, proszę o dalsze porady na co mam szczególnie zwrócić uwagę i kiedy moja biologia w akwarium będzie zamknięta.

I najważniejsze...Kiedy Przypuszczalnie będę mógł wpuścić ryby do akwarium.

Dziękuję i pozdrawiam Szymon

Opublikowano

Ja zamówiłbym już ryby akurat jak dojdą wszytsko się ładnie domknie, zresztą startowałeś na starej ceramice, (wyczytane w temacie moje akwarium malawi) więc mogłeś ryby odrazu zamówić, ale nie wszytskie na raz np:10 jednego, dwa tygodnie pozniej 10 drugiego i później trzeci gatunek po dwóch tygodniach, to pozwoliło by na odpowiednie dostosowanie się biologi do ryb i stopniowe rozprzestrzenienie się bakterii.

Ewnetulanie, wrzuć troszkę pokarmu i dwa dni później zrób test no2 i no3 zobacz jak zareagują bakterie, jeśli wszytsko będzie w normie dawaj ryby, a jeszcze jedno czy wiesz jakie masz parametry wody w kranie?

Znów wyjdzie że się czepiam, ale ten żwirek... 😔, może troszkę żwirku usuń i wsyp taka sama ilość piasku budowlanego z bądź jakiego sklepu, ale wypluć wcześniej aż woda będzie prawie czysta, wtedy będzie petarda i zobaczysz jak fajnie pyski sobie przekopują podłoże 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
41 minut temu, Jeb_us napisał:

a jeszcze jedno czy wiesz jakie masz parametry wody w kranie?

Witaj.....Szczerze nie robiłem testów wody prosto z kranu. Jutro z rana zaraz zrobię cały komplet i podam wyniki jakie wyszły. A co do tego piasku, to całkiem nie jest głupi pomysł, poszukam u mnie w okolicy coś ciekawego i pokombinuję trochę 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

Zrób testy z kranu, żebyś wiedział też co i jak w wodzie ktira będziesz podmieniał, dodatkowo czy masz ustrojstwo do nalewania wody? Czy słyszałeś o takowym? 

Opublikowano
15 minut temu, Jeb_us napisał:

dodatkowo czy masz ustrojstwo do nalewania wody? Czy słyszałeś o takowym? 

Hmmm...nie mam, ale żaden problem mogę kupić. Tylko do czego mi to będzie potrzebne? Będę wdzięczny za podpowiedź 

Opublikowano
1 minutę temu, Sajmon41 napisał:

Hmmm...nie mam, ale żaden problem mogę kupić. Tylko do czego mi to będzie potrzebne? Będę wdzięczny za podpowiedź 

Tutaj, masz temat,  w zależności od wyników kranowy przyda się wersja 1 bądź 2. Poczytaj i zakup sobie takie zestaw w zależności od wyników 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Jeb_us napisał:

Poczytaj i zakup sobie takie zestaw w zależności od wyników

Oczywiście poczytam sobie, jeśli to ma mi pomóc przy akwarium to od razu w poniedziałek sobie to zamówię. 🙂