Skocz do zawartości

Melanochromis nie akceptuje samicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, nie bardzo mogę zrozumieć o co chodzi. Mam jednego wybarwionego samca chipokae, który odbył już udane tarło z jedną z samic. Ale teraz druga samica jest już gotowa do tarła - widać wysunięte pokładełko i za chwilę ikra z niej dosłownie wyskoczy. Samiec w ogóle się nią nie interesuje. Cały czas molestuje jedną samicę z którą odbył tarło, a dwie pozostałe agresywnie przegania, nawet się do nich nie zaleca. To jest normalne? Czy mam jakiegoś lewego samca :D Teraz samica oczyściła sobie kamień i nawet podpływa do samca, a ten się nią kompletnie nie interesuje.

Opublikowano
56 minut temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Tak czasem bywa u pysków upatrzą jedno aż ją ganiają  do śmierci .

Ta samica jest najsilniejsza ze wszystkich, przegania ja tylko samiec. Generalnie jest druga w hierarchii całego zbiornika. Może dlatego niedorosły samiec czuje się niepewny i nie chce odbyć tarła?

• Lubię to 1
Opublikowano
8 minut temu, bojack napisał:

Ta samica jest najsilniejsza ze wszystkich, przegania ja tylko samiec. Generalnie jest druga w hierarchii całego zbiornika. Może dlatego niedorosły samiec czuje się niepewny i nie chce odbyć tarła?

To jest najprawdopodobniej przyczyna. Gdy samiec dorośnie to zapewne zainteresuje się samicą 😉

• Lubię to 2
Opublikowano
2 minuty temu, Robson79 napisał:

To jest najprawdopodobniej przyczyna. Gdy samiec dorośnie to zapewne zainteresuje się samicą 😉

To dobry prognostyk, bo już się bałem że coś nie tak z jego orientacją ;) Dzięki.