Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami z zakresu filtracji z użyciem filtra HMF. Mam 260 litrowe akwarium. Do tej pory używałem filtra kubełkowego aquael ultramax 2000l/h z prefiltrem w postaci chińskiego kubełka no name o pojemności 4 litry wypełnionego gąbką oraz filtra wewnętrznego jako mechanicznego gąbkowego z wkładem z waty perlonowej aquael o wydajności 2000l/h. W kubełku znajdowały się 4 litry matrixa, na bogato, plus jeden arkusz gąbki. Ze względu na prefiltr filtr główny praktycznie nigdy nie był czyszczony. Realna wydajność dość obciążonego prefiltrem i ilością złoża kubła była mała w granicach 500 - 800 l/h. Z tej filtracji byłem zadowolony. Woda klarowna a parametry były stabilne: NH4 i NO2 były niewykrywalne, NO3 20-30 mg/l. Cyrkulacja spychała odchody w jedno miejsce - z odmulaniem nie było problemu. Tylko ta pompka wrwnętrzna i ta grzałka i zasysy i wyloty w akwarium srednio mi się podobały. 2 miesiące temu zamaskowałem wszystko wkładając do filtra HMF. Ze spienionego czarnego PCV skleiłem prostopadłościan 50x10x20cm.W ścianie 50x20 zrobiłem nacięcie od góry w dół 17x44cm i włożyłem tam gąbkę 20 x 50x 3cm 45ppi. Wylot z filtra jest na krótkiej ścianie  i kieruje wodę wzdłuż długiej ściany akwarium. W filtrze jest dotychczasowa pompka z aquaela, zasys do kubełka oraz grzałka. Wylot z kubła umieściłem w przeciwnym narożniku wytwarzając prąd dookoła alwarium. Prefiltr do kubła zlikwidowałem. Woda jest tak samo klarowna, parametry wody bez zmian ale cyrkulacja lepsza bo znacznie wzrosła wydajność pompek w filtrach. Odchody nie zalegają na dnie. Osadzają się na gąbce. Filtr i gąbka są czarne także estetycznie znikają w rogu akwarium, nawet nieczystości na gąbce nie szpecą. Przy wymianie wody trochę odmulę gąbkę. Jeszcze jej nie czyściłem bo nie było potrzeby. Filtr ultramax ma wewnętrzny prefiltr. Z ciekawości go sprawdziłem i nie był zapchany. Z tego co do tej pory zaobserwowałem oceniam taki rodzaj filtracji dobrze. 

• Lubię to 5