Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Chciałbym pokazać koleżankom i kolegom swoje akwarium o standardowych wymiarach 120x40xh50 cm. Oto co w nim zastosowałem:

1. Filtracja.

- filtr zewnętrzny biologiczno-mechaniczny stanowi zbiornik wypełniony ośmioma litrami keramzytu na którym leży gąbka i włóknina filtracyjna. Zasilany jest pompą o wydajności 800 l/h. W zbiornik filtra wbudowana jest dodatkowa komora o poj. ok. 0,5 l służąca za denitryfikator. W komorze znajduje się płyta z poliwęglanu komorowego dająca dużą powierzchnie do rozwoju bakterii. Sterowanie odbywa się poprzez zwykły elektrozawór od pralki oraz analogowy programator czasowy. W akwarium 200l z pielęgnicami wystarczyło przepłukać go 4 x na dobę.

- filtr biologiczny znajduje się w dwóch modułach po lewej stronie, które wypełnione są 1l ceramiki i keramzytem do pełnej objętości (myślę, że razem mają ok. 6-7 l). Zasilanie to pompa o wyd. 400 l/h, ale woda podawana jest przez deszczownicę, która biegnie przez całą długość akwarium. Dzięki temu do modułów dociera o wiele mniej wody niż podaje pompa.

2. Oświetlenie to 4,8m taśmy ledowej z diodami 2835 o lącznym strumieniu ok. 4500lum i temp. barwowej 6500k. Sterowanie poprzez analogowy programator czasowy oraz symulator zmierzchu i świtu RAMPA.

3. Wystrój. Piasek najzwyklejszy z hałdy na jakiejś budowie. Muszę jeszcze trochę "drapnąć" bo brakuje go po prawej stronie. Kamienie bliżej nieokreślone, przywiezione z działki ze skalniaka. Trafiły do tego akwarium bo nie nadawały się do innego zbiornika z pielęgnicami z Am. Płd (pienią się po polaniu octem). Moduły (te widoczne oraz mniej widoczne) wykonane wg wskazówek uzyskanych na tym forum, ale bez malowania jakąkolwiek farbą. Jako formy posłużyły mi kamienie z których część trafiła do zbiornika (czy widać kopie?) W modułach jest sporo wnęk i grot. Roślinki to anubiasy przyklejone do kamieni na cyjanoakryl.

Praktycznie wszystko wykonałem własnoręcznie: moduły, pojemnik filtra, pokrywę, deszczownicę, połączenia wszystkich rurek, przeróbkę elektrozaworów, elektrykę. Łącznie z klejeniem akwarium. Jedynym problemem jest dla mnie ... obsada. Początkowo wszystko wydawało się proste: rdzawe, saulosi i maingano. Ale teraz.... po lekturze tego forum... masakra, he he he.

Pozdrawiam

IMG_6252.JPG

IMG_6253.JPG

IMG_6254.JPG

IMG_6255.JPG

Edytowane przez WojtekW
Dodanie zdjęć
  • Lubię to 1
Opublikowano
17 minut temu, matejk napisał:

Przydałoby się  jakieś tło , choćby czarna folia samoprzylepna .Pozdrawiam

Tło właśnie suszy się na korytarzu....

Opublikowano
W dniu 27.12.2020 o 14:04, tuptas napisał:

👏chapeau bas

Musiałem zasięgnąć z wiedzy wujka Google, bo za cholerę nie wiedziałem co to znaczy. Teraz wiem. Dziękuję😁