Skocz do zawartości

Start Mbuna 180x60x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajnie wszystko Ci poszło, widać że z głową robione i wcześniej dużo poczytałeś nasze forum.

Jedna uwaga, to przegrody w sumpie - te górne przegrody, jak filtracja się trochę już przypcha, to będzie górą leciało, bo za nisko masz. Będziesz musiał pomyśleć, żeby sobie coś tam dokleić potem wyżej. 

Opublikowano

O tak czytania było dużo :) Ale nauka nie idzie w las. Co do sumpa kuliłem go razem ze zbiornikiem, zobaczymy jak będzie jeżeli rzeczywiście tak będzie trzeba będzie doklejać. 

Od 1,5 tygodnia aplikowałem bakterie i woda powoli się klarowała, ale było lekkie mleko, postanowiłem wsadzić gąbkę z drugiego zbiornika. Po 3 dniach woda jest kryształ widoczność niesamowita.

Opublikowano (edytowane)

W zasadzie teraz tak patrzę, to w ogóle jest źle zaprojektowane, zupełnie tracąc cały potencjał. Pewnie strasznie chlupie woda spadając z tych kaskad.

Teraz patrzę, że nie trzeba doklejać nic do pierwszej przegrody z każdej pary, a obciąć z drugiej tak, żeby krawędź była poniżej poziomu w kolejnym zbiorniku. Wtedy będzie można utrzymać dużo większe różnice pomiędzy komorami, gdzie filtry będą powodowały piętrzenie się wody, a równocześnie będzie bezszelestnie.

Zaznaczyłem ci, które szyby i jak powinny być poprzycinane.

Na niebiesko poziomy wody, jakie się ułożą w tym zbiorniku.

image.thumb.png.a7f25f4604e806c69d126808221e8d83.png

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano

Wiesz jak na razie jest on bezszelestny nic a nic tego nie słychać. Ale zobaczę w praniu jak to będzie. Dzięki za sugestie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ryby już pływają opisze wszystko w innym temacie. Nie wiem czy to problem czy nie ale w sumpie mam mega film bakteryjny. Przejmować się tym czy zostawić tak jak jest? W akwarium nic nie ma wszystko spływa do sumpa.