Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 28.12.2020 o 10:22, Bojar napisał:

@piotriola Czytaj proszę ze zrozumieniem. JBL ma 40% spiruliny. Spirulina Tropicala ma jej 36%. OSI też pewnie podobnie. Reszta to inne rośliny w tym zboża, warzywa itp. Żadne z producentów składu nie poda ALE to nie oznacza, że rośliny stanowią 40% pokarmu tylko tyle stanowi SPIRULINA PLATENSIS

Wszystkie te pokarmy sprawdzają się przy karmieniu Tropheusów więc i pyszczakom podejdą, zwłaszcza roślinożernym

Zresztą ja już niejednokrotnie pisałem, że pod koniec lat 80 karmiłem pyszczaki lanymi kluskami, dafnią i wodzieniem bo nic innego nie było dostępne. Ryby miały się dobrze tak jak przy dzisiejszych pokarmach :)
Pokarm to tylko jedna ze składowych utrzymania ryb w dobrej kondycji.

Mam nieco inne zdanie, ale dzięki za objaśnienie etykiety ze składem pokarmu.Tak się składa że miałem również ryby z Tanganiki , przygotowałem coś co może zobrazować różnicę w karmieniu tych ryb.
Tropheus
Detrytus 38% glony nitkowate 35% skorupiaki 1,4% piasek 25 % 11  osobników zbadanych
Hymes Stumbauer
Pseudotropheus mpanga
Karmienie. Terytorialni przedstawiciele tego gatunku żywią się ze swoich terytoriów. Zawartość żołądka 25 osobników złowionych w Monkey Bay zawierała średnio 60% luźnych Aufwuchs, 28% bentosowych bezkręgowców, 5% fitoplanktonu, 5% C2 i 2% CI.
zotaxa Ribbink tłumaczenie.

• Lubię to 1