Skocz do zawartości

Odczyt testów JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podpowiedzcie mi z której linijki odczytywać testy dla naszego biotopu(robie testy i wychodzą troche wysokie ) W instrukcji nie mogę znaleźć, a do tej pory odczytywałem z pierwszej.20201018_131550.thumb.jpg.009262d2b6783860e0e7a2018cbc4495.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja mam stare testy i wzornik taki jak poniżej. Z tego wniosek , że są teraz dwa rodzaje.

pobrane.jpg

Zdjęcie sciągnięte z netu.

Przyrównując oba wzorniki to wydaje mi się ,że jednak masz rację. W Twoim wzorniku bym odczytywał z pierwszego paska. Doczytaj tylko czy też trzeba do testu wlać 10 ml wody.

Poczekajmy na wypowiedzi innych kolegów, którzy używają takiego jak Ty masz. Postaram się Tobie dowiedzieć u źródła i być może dziś będę wiedzieć to dam Ci znać.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

JBL ponad rok temu wprowadził nowy test NO3 z nową skalą barwną, odczytu dla akwarium słodkowodnego dokonujemy z pierwszej Lini, druga to oczko wodne, trzecie morszczak. Skali barwnych nie można stosować zamiennie.

Wy-Tapatalkowane

• Lubię to 3
Opublikowano

Nie chodzi tylko o NO3 bo kupiłem całą walizkę testów, tylko do której linijki mam się odnieść. Czyli odczytuję dobrze.

Dzięki za info.

• Lubię to 1
Opublikowano

@darkon Darku ..masz rację. Właśnie się dowiedziałem , że na nowych wzornikach nie ma teraz odniesienia do ryb z naszego biotopu. Jest odniesienie do ogólno-roślinnego ( pasek 1) , koi  - oczko wodne ( 2 pasek ) i słone ( 3 pasek). JBL już nie będzie produkować wzorników  starego typu jak pokazałem na swoim zdjęciu. Dlatego warto zapamiętać , że w nowych wzornikach korzystamy z paska nr 1.

Opublikowano
15 minut temu, darkon napisał:

JBL ponad rok temu wprowadził nowy test NO3 z nową skalą barwną, odczytu dla akwarium słodkowodnego dokonujemy z pierwszej Lini, druga to oczko wodne, trzecie morszczak. Skali barwnych nie można stosować zamiennie.

Wy-Tapatalkowane

O kurcze, to ja kupiłem nowe uzupełnienie do starego wzornika bo testy z walizki mi się przeterminowały. Mówicie, że jest inna skala kolorów i powinien ogarnąć całą nową walizkę albo kupić uzupełnienia ze starej linii?