jozek90 Opublikowano 25 Września 2020 #1 Opublikowano 25 Września 2020 Witam serdecznie, na podstawie znalezionych na forum tematów o chłodzeniu wody w zbiorniku postanowiłem zrobić układ oparty o termostat w1209 oraz wentylatory komputerowe. Wszystko sprawdza się super i temperatura utrzymuje się w zadanym przedziale temperatur. Ale jest jeden duży minus. Podczas załączania i wyłączania wiatraków termostat wydaje charakterystyczny sygnał dźwiękowy, który w nocy strasznie przeszkadza gdyż akwarium stoi niedaleko łóżka. Czy ktoś wie jak w tym układzie wyeliminować sygnały dźwiękowe?
Bartek_De Opublikowano 25 Września 2020 #2 Opublikowano 25 Września 2020 Z tego co się orientuję to on po prostu pstryka (pstryka przekaźnik) i tego nie wyeleminujesz, ale żeby wydawał inne dźwięki to pierwsze słyszę Możesz to opisać?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
darkon Opublikowano 25 Września 2020 #3 Opublikowano 25 Września 2020 Używam W1209 od trzech lat i nigdy nie słyszałem żadnych dźwięków z wyjątkiem pstryknięcia przekaźnika, nawet na płytce nie ma nic co może wydawać sygnały dźwiękowe. 1
jozek90 Opublikowano 25 Września 2020 Autor #4 Opublikowano 25 Września 2020 No o to pstryknięcie mi chodzi, źle się wyraziłem. Czy możecie mi wyjaśnić czym dokładnie jest ta histereza i jak działa?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 25 Września 2020 #5 Opublikowano 25 Września 2020 A jaką masz temperaturę bez grzałki i termostatu?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 25 Września 2020 #7 Opublikowano 25 Września 2020 To zastanów się czy warto dawać i grzałkę i termostat. U mnie stała temp. w lato to mniej więcej 27 C. W zimę podobnie. Czasami w upały dochodziła do 30C ale to przez moment. Jeżeli masz 26.5C i zbijasz to mija to się z celem. Jasne..możesz zbijać jak się czegoś obawiasz. Ale mając taką temperaturę nie musisz używać grzałki. Same wentylatory być może w upały się przydadzą..ale jak nie musisz używać to możesz sobie odpuścić i jednocześnie wyeliminujesz pstryknięcie przekaźnika. Przemyśl sobie to . 2
Bartek_De Opublikowano 25 Września 2020 #8 Opublikowano 25 Września 2020 1 godzinę temu, jozek90 napisał: No o to pstryknięcie mi chodzi, źle się wyraziłem. Czy możecie mi wyjaśnić czym dokładnie jest ta histereza i jak działa? Pstrykania nie wyeleminujesz, musi pstrykać, bo tak skonstruowany jest przekaźnik. Co do histerezy, jeśli ustawisz temperaturę na 26 stopni, a histerezę na 1 stopień, to grzałka będzie włączona do uzyskania 26stopni po czym sterownik ją wyłączy i ponownie włączy gdy temperatura spadnie o jeden stopień. Podobnie w przypadku wentylatorów z tym, że wtedy sterownik masz przełączony w tryb chłodzenia i działa to w odwrotny sposób czyli włączy wentylatory gdy temperatura wzrośnie do 27C a wyłączy przy 26C. 1
MacGyver Opublikowano 25 Września 2020 #9 Opublikowano 25 Września 2020 Zmień termostat na taki oparty na triakach. 1
Rekomendowane odpowiedzi