Nowa seria o艣wietlenia Africa 4K 馃挜ZONE馃挜
-
Ostatnio przegl膮daj膮cy 0 u偶ytkownik贸w
- Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
-
Przez Bartek_De · Opublikowano
W mojej opinii dobra ceramika to tylko chwyt reklamowy i mit. Najtanszy pumeks ogrodniczy b臋dzie dzia艂a艂 tak samo jak niepor贸wnywalnie drogi Matrix. Oczywi艣cie to Twoj wyb贸r i pieni膮dze. Osobi艣cie wybra艂bym g膮bki, s膮 sprawdzone przez wielu u偶ytkownik贸w tego forum. -
Przez GOLUMN · Opublikowano
To mnie mocno zdziwi艂e艣. Gdybym jednak zrezygnowa艂 z pomys艂u odno艣nie K1 to mo偶e jaka艣 dobra ceramik膮? No nie wiem a mo偶e mieszanka Aquaela NANOMAX BIO,NATUREMAX BIO i PEARLMAX BIO? Wi臋cej g膮bek ni偶 3 kosze to bym ju偶 nie chcia艂. -
Przez Bartek_De · Opublikowano
Nie licz na to, 偶e K1 w koszach b臋dzie si臋 w jakikolwiek spos贸b porusza膰. Jako z艂o偶e sta艂e b臋dzie du偶o mniej skuteczne od ruchomego. Dlatego zamiast K1 wype艂nij kosze poci臋t膮 w kostki g膮bk膮 10ppi. -
Witam wszystkich. Je偶eli temat w z艂ym miejscu to bardzo prosz臋 o przeniesienie do w艂a艣ciwego dzia艂u. Mam do was pytanie a w艂a艣ciwie kilka pyta艅 odno艣nie mojego zamys艂u odno艣nie medi贸w w Ultramax BT.聽 Docelowo b臋d膮 pracowa膰 dwa filtry Ultramax Bt i oba z takimi samymi mediami. M贸j zamys艂 jest taki licz膮c od g贸ry: 1 - G膭BKA 30 PPI 2 - EVOLUTION AQUA K1 3 - EVOLUTION AQUA K1 4 - G膭BKA 30 PPI 5 - G膭BKA 20 PPI Czy wed艂ug was taki uk艂ad medi贸w w filtrze mo偶e by膰? Troch臋 poczyta艂em tutaj na forum o K1 i bardzo mnie zaintrygowa艂 ten rodzaj wk艂ad贸w filtracyjnych. Kosz w filtrze wed艂ug producenta ma 1,9 l. Ile K1 powinno si臋 znale藕膰 w jednym koszu? Do oporu?Czy zostawi膰 troch臋 luzu? Czy K1 s艂ycha膰 w filtrze jak si臋 poruszaj膮 czy jednak kosz w filtrze to troch臋 za ma艂o i za du藕o ruch贸w K1 nie b臋d膮 mia艂y? Macie u siebie w filtrach K1? Jak si臋 sprawdza? Z g贸ry bardzo wam dzi臋kuj臋 za ka偶d膮 wypowied藕 w tym temacie. Pozdrawiam聽 Robert聽 聽 -
Przez Tomash · Opublikowano
Witam, 聽 Mam szanse dosta膰 st贸艂 z by艂ej linii produkcyjnej za darmo. Jest to prosty blat z drewna o grubo艣ci 4 cm, wymiary to 180x90cm. Blat jest 艂膮czony z 6 desek o wymiarach 180x15x4. Wszystko jest oparte na stela偶u metalowym, spawanym, profil zamkni臋ty, wymiary profilu to 5x3 cm. St贸艂 jest w bardzo dobrej kondycji, bez wypacze艅, trzyma wymiary na ca艂ej d艂ugo艣ci i wysoko艣ci. Chcia艂bym na tym postawi膰 na 艣rodku nowe akwarium 120x40x50 gr. szk艂a 8mm, wszystko razem pewnie b臋dzie wa偶y艂o oko艂o 320-350 kg. I pytanie czy z waszych do艣wiadcze艅 wynika, 偶e taki st贸艂 wytrzyma takie obci膮偶enie? Je偶eli komu艣 potrzebne zdj臋cie do lepszej oceny sytuacji to mog臋 poprosi膰 to mi prze艣l膮. 聽 Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowied藕 Pozdrawiam -
Przez duch · Opublikowano
No ju偶 mam tego Eheima i jest ju偶 pod艂膮czony i pracuje. Nie by艂o 偶adnych problem贸w. Sama konstrukcja tych filtr贸w zar贸wno 250 jak i 600 jest du偶o wy偶ej ni偶 tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusi艂o aby bra膰 tego jbla. -
Przez Andrzej G艂uszyca · Opublikowano
@duchJe偶eli chodzi o nasz biotop聽 to pami臋taj , 偶e bez wzgl臋du jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zb臋dna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie mo偶e si臋 przyda膰 w razie jakiej艣 choroby czy awarii ale te偶 bez niego si臋 ob臋dziesz chocia偶 nic nie stoi na przeszkodzie aby by艂o. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przep艂yw filtra i to w spos贸b znacz膮cy.聽 Je偶eli ustawisz wylot filtra czy filtr贸w w ten spos贸b , 偶e聽 wylatuj膮ca woda b臋dzie 艂ama膰 lustro wody to b臋dziesz mia艂 wystarczaj膮ce i bardzo dobre napowietrzanie.聽 Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi聽 zawsze tak robi艂em. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejsza膰 przep艂ywu . -
Przez duch · Opublikowano
A ja si臋 z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litr贸w Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha si臋 szybko nawet po p贸艂 roku pracy. A przed nim mia艂em pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero by艂 szajs. Bardzo szybko si臋 zapycha艂. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(ju偶 po 2 miesi膮cach nie chcia艂 zalewa膰 filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, mo偶e s膮 lepsze, nie b臋de si臋 wypowiada艂 bo ich nie testowa艂em. -
Mia艂em u siebie w 260 l dwa聽Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci 偶e to by艂 m贸j najwi臋kszy b艂膮d.Z filtracj膮 by艂 dramat.Robi艂em r贸偶ne kombinacje z wk艂adami(g膮bki,waty itd) i wielkie g.... Mo偶e ta firma robi艂a kiedy艣 dobre filtry ale na przyk艂adzie tych dw贸ch egzemplarzy mam zupe艂nie inne zdanie. Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT.聽 -
Przez Bojar · Opublikowano
OK Tw贸j wyb贸r. Ka偶dy sprz臋t ma swoje bol膮czki dlaczego tutaj my cz臋sto budujemy narurowce/kaseciaki/sumpy dostosowuj膮c je do w艂asnych potrzeb.聽 Ja np wymieni艂em falownik na Ultramaxa 2000 i bardzo jestem z tej decyzji zadowolony. Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie.
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.