Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakładam zbiornik 720 L( 200x60x60) . Zamierzam użyc filtra fluval fx 6, i tu moje pytanie czy dokładać jeszcze jakiś drugi mniejszy filtr ? Tetratec ex 1200? Czy ktoś może ma jakis inny lepszy i mógłby się podzielic opinia. Fluvala użyć jako filtra mechanicznego czy lepiej biologicznego? Proszę opinie użytkowników.

Dzięki

Opublikowano

Używam od ponad roku FX6 w akwarium 650L.
Wkłady są firmowe, tylko w jednym koszyku dorzuciłem 0,5L ceramiki z innego działającego akwarium (zamiast ceramiki danej w zestawie) a w innym koszyku 0,5L matrixa. Tak więc działa to bardziej jako mechanik z dodatkiem biologii. Jako prefiltr do tego kubła mam zrobiony narożny HMF, który sam z siebie jest jeszcze napędzany aquael circulator 2000.
Tak mam u siebie, sprawdza się, woda kryształ. Ani filtr ani prefiltr nie był od roku czyszczony i działa doskonale.
Zawsze dla polepszenia cyrkulacji można po przeciwnej stronie dać jakiś falownik, cyrkulator czy inną głowicę, żeby zgarniał brudy w stronę HMF/kubła.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie, nie używam, nie specjalnie ma to u mnie sens, inaczej sobie to rozwiązałem. Wolę zresztą nie ruszać kubła, żeby potem jakichś nieszczelności nie spowodować.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja pomyślałbym nad kaseciakiem. Swoją drogą co człowiek to opinia,ale ja o fx 6 mam kiepskie zdanie: 2 razy wymieniałem pompę,nastepnie zaczęła przeciekać uszczelka z dolnego zaworu. Wiec wywaliłem go do piwnicy,co prawda opròcz tej uszczelki działa ale uprzedzenie zostało. Poza tym do FX 6 przydałby ci się prefiltr z korpusu narurowego,jego budowa jest na forum. Bo czyszczenie go jest uciążliwe.