Skocz do zawartości

Jaki filtr wewnętrzny do 240l zewnętrzny JBL crist alProfi e900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam akwarium 240 l ,filtr zewnętrzny JBL crist alProfi e900 , wewnętrzny Aquael fun 3 plus i tu właśnie jest problem , filtry odkupione wyczyszczone ile się dało i jak załącza się ten aquaela to wywala jakby takie paprochy białe które potem krążą w całym akwarium, nie da się tego pozbyc, czyszczony już wielokrotnie , chce wymienić tylko na jaki , jaki polecacie i ewentualnie jaki prefiltr do JBL? 

Opublikowano

@MarcinM3jeżeli dobrze zrozumiałem kolegę @Zielakj, to paprochy wywala z tego "Fun 3 plus", a raczej Fan 3 Plus :) Moje dwa Pat mini dopiero po rozebraniu na części pierwsze, i wrzuceniu do myjki ultradźwiękowej, są dopiero czyste w 100%. Bez rozebrania i wstępnego czyszczenia szczoteczką do zębów i patyczkami do uszu, przez jakiś czas oddają jakiś syf, którego na pierwszy rzut oka nie widać. A to coś z w głębienia pod wirnik wyleci, albo z ramki zamykającej wirnik. Dobrze jest takie mniejsze rzeczy, wrzucić do najprostszej (używanej przez kosmetyczki) myjki ultradźwiękowej, zalanej np, octem (nalot kamienia elegancko schodzi).   

• Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, MarcinM3 napisał:

Hej

A węże czysciłeś? Nowe media filtracyjne ?  idealny prefiltr do JBL to EHEIM np: https://allegro.pl/oferta/eheim-prefiltr-do-filtrow-zewnetrznych-nowy-typ-7125119823 sam posiadam wypchany wata JBL symec 

jako wewnetrzny to Aquael turbo 1500 lub Aquael cyrkulator 1500/2000 z prefiltrem Eheim i masz mocny mechanik + JBL jako biolog 

Ok węże wyczyszczone, z tym filtrem już się poddaje kupię nowy, a ile gramów tej waty JBL kupić do tego prefiltra?

Opublikowano
2 minuty temu, Zielakj napisał:

Ok węże wyczyszczone, z tym filtrem już się poddaje kupię nowy, a ile gramów tej waty JBL kupić do tego prefiltra?

Na ile Cię stać :) wiadomo im wieksze opakowanie tym taniej. W takim prefiltrze ciasno owijasz i co 2 lub 3 czyszczenie wymieniasz na nową. Ten twój filtr to za slaby jako mechanik i tak - ja testowalem ostatnio ADV 800 od Sicce i tez słabo wypadl podobny  przeplyw. Do swojej 300ki kupilem AC2000 ( dziala na 3/4) z prefiltrem Eheim + wata i woda kryształ a mam 28szt dorastajacych ryb. Na kuble JBL 1500 tez dałem ten prefiltr by nie otwierac - czyszcze raz w tyg oba prefiltry .

• Dziękuję 1