Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, MarcinM3 napisał:

Żywica już kupiona 2x 0,5l czekam na dostawe. Jak Andrzej napisal dam 0,5l na poczatek i zrobie testy po 1dniu.

Pamiętaj aby Purolite A520E dokładnie rozłożyć na całej powierzchni koszyka z kubełka, bo może nie działać jak należy. 

5 godzin temu, MarcinM3 napisał:

Generalnie u mnie nawet bez podmian no3 nie przekracza 30 nie wiem jak to możliwe . Mam test SERA.

Ten test nie jest zbyt dokładny w pomiarach. 

Zakup sobie test NO3 z JBL, lub Salifert freshwater (nie pomyl testów przy zakupie , bo Salifert posiada dwa testy na sprzedaż . Jeden do wody morskiej, a drugi do wody słodkiej). 

Opublikowano

Fakt , że cieżko trafić w skale barw w tescie SERA.

Co do żywicy : pończocha ( skarpetka ) kupiona :P - mina Pani sprzedawczyni niezastąpiona :D 

W prefiltrze na wylocie z kubełka ułożę miedzy gąbkami warstwe ~ 1,5-2cm

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.

Postanowiłem aktualizować temat.

Podejrzewam , że przyczyną stale utrzymujacego się NO3~30 mimo codziennych podmian 10l byl zapchany filtr kubelkowy JBL 1500 - na wylocie z prefiltra wewnetrznego jako ostatnie medium dalem wate JBL Symec ktora została częściowo wciagnieta w otwór wirnika i zapchala przeplyw - może filtr dawal 250l/h przy wykonie  1600l . Dalem wate pod gąbkę z zestawu i wszystko wrocilo do normy.

Dodatkowo postanowilem wymienić SICCE ADV 800 - (zdecydowanie za slaby do baniaka 300l + brak strumienia wody co eliminuje go jako cyrkulator) na AC 2000 z prefiltrem Eheim + wata Symec - przyzman się , ze nie sadziłem ze mogę uzyskac tak klarowna wode.

Zywica kupiona 2x 0,5 ale nie widze sensu wsadzania do kubła skoro po zmianach w sprzecie i jednorazowej podmianie wody 40l NO3 wskoczyło na 10 :)

• Lubię to 2