Skocz do zawartości

240 l. - Powrót do akwarystyki - Prośba w doradzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

na początku, przedstawię się. Jestem Grzegorz i wracam do akwarystyki po 12 latach przerwy. Jedyne moje doświadczenie z akwarium było: w latach 90tych stare akwaria, jeszcze kitowane, z dużą ilością molinezji, mieczyków, gupików i górami. Później w Polsce pojawił się internet:) i pozyskałem trochę wiedzy i założylem 112 litrów z jedną parą ryb: Pielęgnice Salvinii. Po długiej przerwie postanowiłem zakupić 240 litrowe akwarium i umieścić w nim pyszczaki.

Rozmiar akwarium: 120x40x50

Oświetlenie: pokrywa Aquael prosta 2x18W z dwiema świetlówkami Retrofit Sunny 18W z  możliwością dorzucenia 2 dodatkowych modułów. Tutaj myślałem o wyjęciu jednej sunny i dorzuceniu wersji marine.

Filtr: w planach jest filtr Aquael Ultra 1500 bądź 2000. Pytanie: czy musi być jeszcze wewnętrzny? Dotychczasowo stosowałem w 112 l. filtr kaskadowy (prefiltr gąbkowy) i wydawało mi się, że wszystko było w porządku. Jeżeli jest potrzeba dodatkowego filtru to jaki zakupić?

Najważniejsze: obsada: Planuje w akwarium mieć max 15 ryb z trzech gatunków: pyszczak saulosi, pyszczak żółty i maingano. czyli wychodzi po 5 z każdego gatunku w konfiguracji 1 samiec + 4 samice. Ewentualnie 12 ryb : 1+3

I to tyle co sobie zaplanowałem. Jeżeli gdzieś popełniłem gafę, proszę o naprostowanie.

Moje pytania:

1) mata pod akwarium to oczywista oczywistość, ale co zastosować pod kamienie w samym akwarium?

2) jaki piasek kupić? kwarcowy, budowlany, rzeczny? Zależy mi na tym by kolor piasku nie był czysto biały, ale taka załamana biel

3) tło chciałem mieć czarne: co najlepiej się sprawdzi i jest proste do instalacji?

4) czy nie będzie fau pax jak do akwarium wrzucę ze dwie długo listne kryptokoryny?

5) jakiej mocy grzałkę powinienem kupić?

6) kamienie, które będą pasowały do prawie białego piasku i czarnego tła to? iść w czerń?

Opublikowano

Wcześniej miałem taki litraż. Jako podkład pod kamienie położyłem spienione pcv. Piasek dekoracyjny Kreisel z marketu budowlanego. Grzałka 200 watt wystarczy spokojnie. Tło czarne fajne jest z Juwel poster na kleju Poster fix. Kamole znajdziesz najłatwiej ma składach kamieni do ogrodu może masz gdzieś w pobliżu. Chociaż ja kupowałem na allegro nazywała się "kamień Nero skała czarno- biała" od użytkownika centro- stone( kurier przywiózł ,nie xhialoi się jeździć i szukać😀)

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Sarkon napisał:

Filtr: w planach jest filtr Aquael Ultra 1500 bądź 2000. Pytanie: czy musi być jeszcze wewnętrzny? Dotychczasowo stosowałem w 112 l. filtr kaskadowy (prefiltr gąbkowy) i wydawało mi się, że wszystko było w porządku. Jeżeli jest potrzeba dodatkowego filtru to jaki zakupić?

Ja śmiało mogę zaproponować Ci tańsze rozwiązanie i naprawdę skuteczne. Filtr Aqua Nova NCF 1200 lub 1500 i jako prefiltr sun sun hw 602. Ncf 1200 miałem w 240 litrach a teraz w 375 mam Ncf 1500 oczywiście ze wspomnianym prefiltrem i jestem naprawdę zadowolony z tego filtra ( cenowo też ) także polecam. Innej dodatkowej filtracji nie muszę stosować.

Edytowane przez nirva
Opublikowano

nirva powiem ci szczerze, że system z tym prefiltrem w postaci tego sun sun to super sprawa, bo oszczędzamy miejsce w akwarium.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Sarkon napisał:

nirva powiem ci szczerze, że system z tym prefiltrem w postaci tego sun sun to super sprawa, bo oszczędzamy miejsce w akwarium.

I naprawdę spełnia swoją rolę. Ja jeszcze na samą górę na gąbki daję watę filtracyjną i co dwa tygodnie czyszczę prefiltr a kubełka nie ruszam. Jak miałem 240 to kubełek otwierałem raz w roku tylko.

Edytowane przez nirva
Opublikowano

Szanowni, skoro już wiem jaki filtr zakupić i jaki kamień użyć może odpowiecie na jeszcze dwa pytania:

1) kupiłem pokrywę Aquael 2x18 w i stockowo oferują w niej dwa ledy sunny 18w. Jedną uległa uszkodzeniu podczas transportu (zgłoszone) ale może polecicie coś co podkreśli urodę pyszczaków, nie za miliony monet?

2) nikt nie wypowiedział się na temat obsady akwarium. Czy w waszej ocenie jest ona w porządku? 

Dzięki!