Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Proszę powiedzcie mi czy np w haremie mogą być ryby po tych samych rodzicach.

Czy może starać się tak dobierać obsadę by samce i samiczki były po innych rodzicach??

Opublikowano

kupujac ryby w zoologu,masz pewnosc ze kazda jest z innej rodzinki???

niestety nigdy,a przewaznie sa rodzenstwem!!! podobno mieszanie krwi wzmacnia gatunek...mysle o rybkach z roznych zrodel,,,

Opublikowano

to zalezy co chcesz uczynic z ewentualnym potomstwem tych ryb, jeśli będzie sz je w przyszłosci odsprzedawał/przekazywał dalej to zawsze lepiej "krew wymieszać" zwąłzszca że jak mariusz123 zauwazył i ty kupujac w zoologu nie masz gwarancji że to spokrewnione osobniki nie były a potem z każdym pokoleniem takiego chowu wsobnego problem narasta

Opublikowano

Ja co jakiś czas dokupuję ryby do haremów, a te, co miałem wcześniej, puszczam w świat do innych malawistów :D robota nie łatwa, bo musisz kupić ryby (ja akurat jeżdżę po nie 120km w jedną stronę :twisted: ), później wyłapać te, co chcesz oddać, no i jeszcze pomodlić się, żeby obsada zaakceptowała nowe osobniki. U mnie w 99% jest ok, bo przywożę młodsze ryby. I to jest jeszcze ten minus, że są mniejsze. Nie wiem, czy komuś chce się jeszcze tak bawić....