Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowym forumowiczem i posiadaczem 200l (100x40x50) zbiornika w biotopie Malawi. Za około miesiąc po dojrzeniu akwarium chciałbym go jakoś zasiedlić. I tu moje pytanie o obsadę. Jestem zdecydowany jakie chcę gatunki, jednak nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej ilości rybek. Chciałbym trzymać w zbiorniku dwa gatunki tj. chindongo saulosi i Pseudotropheus Elongatus Neon Spot. Z tego co już poczytałem na forum, te dwa gatunki nadają się do trzymania w jednym zbiorniku. Prosił bym o podanie ilości jaką mógłbym trzymać aby nie doszło do przerybienia w akwarium. Potrzebuje konkretnej odpowiedzi czyli np. chindongo saulosi 3+8 i Pseudotropheus Elongatus Neon Spot 2+5.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

A tak się to prezentuje po zalaniu

IMG_20200523_132001_1.thumb.jpg.1e755e65fac052cf63e22679526f812a.jpg

Opublikowano

Z układem płci to na początku głowy bym sobie nie zawracał. Kupując małe ryby nigdy nie wiesz jaki układ Ci się trafi więc to wyjdzie w praniu gdy ryby podrosną.  No chyba że chcesz od razu kupić dorosłe ryby...?

Jeśli chodzi o wystrój to na moje jest tam brak kryjówek dla ryb... 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Robson79 napisał:

Z układem płci to na początku głowy bym sobie nie zawracał. Kupując małe ryby nigdy nie wiesz jaki układ Ci się trafi więc to wyjdzie w praniu gdy ryby podrosną.  No chyba że chcesz od razu kupić dorosłe ryby...?

Jeśli chodzi o wystrój to na moje jest tam brak kryjówek dla ryb... 🤔

Ok.dzięki za sugestie. W takim razie jaką ilość ryb mogę zakupić z każdego gatunku powiedzmy 3-4 cm.

Co do kryjówek postaram się coś jeszcze pokombinować :)

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, bajdek napisał:

Co do kryjówek postaram się coś jeszcze pokombinować :)

To kombinuj póki jeszcze niema ryb.

12 minut temu, bajdek napisał:

Ok.dzięki za sugestie. W takim razie jaką ilość ryb mogę zakupić z każdego gatunku powiedzmy 3-4 cm.

Ja bym kupił po 10 sztuk a w przypadku Saulosi to nawet więcej... Wiem że to dużo na te 200l ale w miarę wzrostu ryb będziesz redukował nadmiar samców...

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Przepraszam za odkop tematu.

@bajdeki na jakiej ilości u Ciebie stanęło? Mam takie samo szkło i szykowałem się tylko na Chindongo Saulosi w ilości 1+4/5. Nawet nie myślałem o dwóch gatunkach.

Edytowane przez nsp