Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Być może błądzę, ale nie rozumiem. Jeżeli tak, czyli jeżeli błądzę  to mnie poprawcie. 

Nie rozumiem, po co wycinać całkiem dobry filtr. Przecież można z powodzeniem wykorzystać go jako mechaniczny. W razie czego woreczek z jakimś medium filtracyjnym też się tam zmieści - np. purigen. Jeżeli wydaje się za słaby, to można dołożyć cyrkulator. A że zabiera miejsce. Aquaeol turbo również, dodatkowo ozdobą zbiornika jest dyskusyjną i chyba trudniej go zamaskować niż oryginalny.

Zrobisz jak uznasz za słuszne, w każdym razie ja tak szybko krzyżyka na juwelowskim filtrze bym nie kładł.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, tuptas napisał:

Być może błądzę, ale nie rozumiem. Jeżeli tak, czyli jeżeli błądzę  to mnie poprawcie. 

Nie błądzisz.

3 minuty temu, tuptas napisał:

Nie rozumiem, po co wycinać całkiem dobry filtr. Przecież można z powodzeniem wykorzystać go jako mechaniczny.

Uważam bardzo podobnie. Nie znam dokładnie opinii kolegi , który to poleca  w poście nr 6 bo może u niego faktycznie się nie sprawdził. Ale...takie obiegowe opinie ( może się mylę) przemycił na nasze forum pewien kolega nie do końca prze3dstawiając jasno swoje racje co i tak zostało pochwycone i powtarzane na tym forum.  Można z niego śmiało zrobić wydajny filtr biologiczny. No chyba ,że kogoś denerwuje , że jest w środku i zajmuje miejsce ale nie jest to argument , że się nie nadaje.

11 minut temu, tuptas napisał:

w każdym razie ja tak szybko krzyżyka na juwelowskim filtrze bym nie kład

W pełni podzielam to zdanie. Ale... w razie wycięcia go ze środka podtrzymuję swoje zdanie , że można zrobić to żyłką wędkarską:)

• Lubię to 1
Opublikowano

No to mam do myślenia 😉. Wracając do juwel ogólnie może też dałem się ponieść opinią w sieci że ten filtr jest jednym słowem do D... I jak najszybciej trzeba się go pozbyć i zastąpić AQ. Większość postów opisuje filtr mechaniczny jako narzędzie które powinno zasysać kupy rybek i cały syfek od dołu, a jak wszyscy wiemy juwel tego nie potrafi. I właśnie dlatego urodził się pomysł podmiany filtra😕

Opublikowano
7 minut temu, Artiuu napisał:

Większość postów opisuje filtr mechaniczny jako narzędzie które powinno zasysać kupy rybek i cały syfek od dołu, a jak wszyscy wiemy juwel tego nie potrafi.

Uwierz mi , że nawet  sama pompa Aquael Cyrkulator 2000 z gąbką nie zassie  odchodów z dna. One muszą  do niej ( na gąbkę ) trafić za pomocą cyrkulacji. Ponoć "kaseciak" zasysa..ale tu jest potrzebna opinia tych co go używają.