Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bartek_De napisał:

Pompa Aqua Nowa generalnie nie jest głośna, generuje delikatny świst na wyższych obrotach, ale nie jest to uciążliwe. W zamkniętej szafce była niesłyszalna. Gdybym miał drugi raz budować taką filtrację, kupiłbym Jebao DCP 5000, jest niewiele droższa, a ma opinię zupełnie bezgłośnej.

Ja mam DCP 3000 ale mogłem kupić 5000 ale jakoś nie żałuje.Wysokość podnoszenia wody u mnie 3 m

Edytowane przez Arni
Opublikowano

Bartek_De tak jak piszesz że jest delikatny świst pompy  na pełnej mocy,ale myślę że czym mocniejsza pompa to tym bardziej słyszalny świst.

Opublikowano

Zdecydowałem się na filtr EHEIM 4+ 2275 jako biolog z prefiltrem HW-603A. Do tego dołożę na razie ten JBL-701 który mam, z gąbkami. A docelowo, zrobię ten filtr o którym pisaliście.

Wybrałem do niego Jebao DCP-2500. Myślicie, że starczy. On ma przepływ 3000 l/h. W sklepie gdzie chcę kupić sprzęt następne w kolejności są DCP-8000 (8000 l/h). To już chyba za dużo i niepotrzebnie będę przepłacać?

Opublikowano

OK zamówiłem DCP 8000.

Wiecie może, czy w tej szafce Aquaela (mam zestaw akwa + szafka Aquael Glossy 120) można przewiercić ściankę - chodzi mi o otwór na rurkę aby przeprowadzić instalację z jednej komory szafki do drugiej. Osłabi to konstrukcję. Bo wg. opisu ma ona nośność 360 kg, a licząc na szybko - akwarium 50 + wodą w nim 260, to zostaje tylko 50 kg zapasu na skały piasz itp.

Ma ktoś doświadczenia z nośnością tej szafki i ew. jej przeróbkami?

Opublikowano

Chcesz otwór wiercić do tej pompy co zakupiłeś ? Jak się nie mylę to szafka chyba nie ma pleców,to po co otwory wiercić,jak można puścić przewody tyłem za szafką. Może się mylę.

Opublikowano

Otwory chciałem pobro aby zmieściło się kilka wkładów i rury szły by z jednej strony szafki na drugą. Jak bym puścił za szafką to musiał bym to robić albo kolanki albo na elastycznym wężu. Nie wiem ile wkładów dać? Jeden sznurkowy, ze dwa biologi? Czy daje się wkład z węglem aktywowany?

Opublikowano

Czy ktoś ma doświadczenia z obciążeniem Aquael Glossy 120. Ile macie w środku kamieni i piasku, bo mam obawy czy wytrzyma (na opakowaniu pisze, że ma wytrzymałość 360 kg)?

Opublikowano
1 godzinę temu, Kemeiz napisał:

Czy ktoś ma doświadczenia z obciążeniem Aquael Glossy 120. Ile macie w środku kamieni i piasku, bo mam obawy czy wytrzyma (na opakowaniu pisze, że ma wytrzymałość 360 kg)?

Spokojnie ci wytrzyma, możesz gruzować ile chcesz , te zestawy tez są dedykowane pod Malawi :)